Sjajni pronalasci 2

PREMIJERA NA KANALU VIASAT EXPLORE: Sjajni pronalasci

Pogledajte fascinantnu istoriju predmeta koji su deo svakodnevnog života u celom svetu! Šta izolir-traka i instant kafa imaju zajedničko? Ili GPS navigacija i papirne maramice? Ispričaćemo vam priču o tome kako i zašto su ov pronalasci prvobino izmišljeni i objasniti vam kako se njihova upotreba i način proizvodnje promenio, vrlo često i do neprepoznatljivosti.
Ova naučno-popularna serija vam pruža uvid u poreklo nekih od najuobičajenijih stvari koje nas okružuju. Od kako je ljudi na ovom svetu, postoje sukobi i konflikti. Ali možda postoji veoma dobar razlog za to – svidelo se to vama ili ne, rat je svojevrsni katalizator naučnih dostignuća. Isto je i na polju svemirskih istraživanja. Želja supersila da dominiraju – kao jedan od rezultata Hladnog rata – dovela ih je da se okrenu svemiru kako bi bili u prednosti. Izuzetan napor i ogromni troškovi su izrodili mnoštvo pronalazaka koje sada svakodnevno koristimo.
U epizodama ćete videti:
• Kako je potreba NASA-e za sistemom za pročišćavanje vode u svojim svemirskim letelicama dovela do stvaranja sočiva otpornih na ogrebotine u običnim naočarima? I kako se ona uopšte proizvode?
• Koja je veza između cara Napoleona i konzerve graška? Kakav je sada proizvodni proces i da li se puno razlikuje?
• Koja je veza između instant kafe i američkog Građanskog rata? Kako je danas prave, i da li je sada zaista svežija?
• Kako je digitalna kamera kojom fotografišete vaše magične trentutke razvijena iz tehnologije unutar špijunskih satelita? I kako možete da pretvorite vaš mobilni telefon u mikroskop?
• Za najlon je izjavljeno da je to „vlakno kojim je dobijen rat“, jer su od njega pravljeni padobrani, panciri pa čak i pertle. Ali, kako se pravi još poznatiji proizvod – ženska čarapa? Krećemo put Poljske da bismo to saznali? – Odgovor je u Poljskoj…

Povezana vest:  Dejan Cukić i „Dža ili bu" gosti emisije Jelen Top 10

Ova zanimljiva naučna serija je prepuna rekonstrukcija događaja, arhivskih snimaka i fotografija. Ragovori sa timovima vodećih stručnjaka i eksperata, istoričarima, naučnicima i autorima će vam pokazati da stvari koje svakodnevno imate pri ruci često imaju zapanjujuću prošlost.

Pogledajte promo video OVDE!

Nedeljom, od 28. septembra do 16. novembra u 21:00h