Kako su nestali neandertalci 1

Kako su nestali neandertalci – razotkrivanje najzagonetnijih misterija istorije na kanalu VIASAT HISTORY

Hodali su planetom duže od modernog čoveka i bili su neustrašivi, dovitljivi i vrlo uspešni lovci. Ali oni nisu bili divljaci kakvima smo naučeni da ih smatramo. Kulturni i strastveni, bili su to produktivni ljudi, koji su se bar naizgled mogli takmičiti sa modernim čovekom. Ali kada su moderni ljudi zakoračili u njihov svet, neandertalcima su dani bili odbrojani; i sve do sada, niko nije znao zašto.

Povezana vest:  HBO slavi 50. godišnjicu uz brend kampanju "50 godina prvi"

Ne samo da su vrlo ličili na nas, oni jesu deo nas. Arheološki dokazi potvrđuju da nosimo njihove gene u nama. Naučnici danas, širom planete traže odgovore na pitanje šta im se dogodilo – i pronalaze ih na neverovatnim mestima.
Neandertalce nije uništio sukob sa modernim čovekom; uništio ih je slučajan obrt sudbine. Ono što ih je zadesilo, moglo bi lako zadesiti i nas! Pratite tim naučnika dok proučavaju nova otkrića, koja bi mogla rešiti zagonetku istrebljenja neandertalaca. Oni veruju da ih je sa lica zemlje zbrisala erupcija super-vulkana, pre 39000 godina. Hiljade godina njihovog postojanja, nestale su u trenu.
Ako je super-vulkan značio kraj za neandertalce, može li neka buduća erupcija istrebiti i ljude? Zaputite se kroz vreme, nekoliko hiljada godina unazad, zavirite u život i običaje našeg najbližeg ljudskog srodnika, neandertalskog čoveka, i saznajte zašto je ova kulturna i inteligentna civilizacija pošla stopama mamuta. Ovog novembra na kanalu Viasat History!

Povezana vest:  Premijere na kanalu Discovery Channel: Preživljavanje - Goli i uplašeni i Pronalazački duh

PREMIJERA NA KANALU VIASAT HISTORY
Ponedeljkom, od 16. do 23. novembra, u 21:00h