Nakon najave širenje originalne produkcije u Adria regiji, koju čine Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, HBO Evropa predstavlja Anu Balentović, koja se HBO Adria timu pridružuje na poziciji Direktorke razvoja originalne produkcije.

Ana će sarađivati s talentima iz regije, u cilju pronalaska lokalnih projekata koji odražavaju vrednosti HBO originalne produkcije i  razvoja originalnih serija namenjenih prvenstveno domaćim gledaocima, zasnovanih na originalnim lokalnim idejama.

Svoje višegodišnje iskustvo u razvoju TV sadržaja Ana je stekla na poziciji Voditeljke za razvoj talent inkubatora ContentLAB & Factory širom južnoistočne Evrope, kao i producentkinje nekoliko prime-time igranih serija u Hrvatskoj za RTL Televiziju.

„Centralna Evropa je veoma bogata talentima i originalnim pričama. Uz razvoj HBO Europe originalne produkcije na ovom području poslednjih godina, veselimo se sljedećem koraku.“ – rekao je Antoni Rut, Izvršni kopredsednik originalnog programa i produkcije HBO Evrope. „Nova pozicija Direktorke razvoja originalne produkcije u Adria regiji na kojoj nam se pridružila Ana odražava našu ambiciju otkrivanja novih i originalnih autora s jedinstvenim glasom pripovedanja, kao i dalji razvoj originalne produkcije na području Centralne Evrope.“

Povezana vest:  Vinsent d'Onofrio vraća se u Red i zakon

HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija „Ognjeni grm“ (Burning Bush) kao i vrhunske dramske serije poput Pustinja (Pustina), „Lagodan život“ (Aranyélet), „Mamon“, „Pakt“, „Shall We Kiss“, „Čopor“ (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledaocima u zemljama iz kojih potiču, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni. Uvek odvažni, na ivici, jedinstveni, revolucionarni i spremni na rušenje tabua – produkcija s HBO potpisom je postala sinonim za kvalitetne priče. HBO Europe sada planira da napravi korak dalje i  razvije i producira novu dramsku seriju u Adria regiji, koju čine Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Povezana vest:  Premijera nove serije "I tek tako" 9. decembra na HBO GO-u

Ana Balentović će predstavljati HBO Adriu na Sarajevo Film Festivalu koji se održava od 11. do 18. avgusta ove godine, gde će se susresti s predstavnicima i talentima iz industrije.

S obzirom na kompanijsku strategiju da podržava lokalne talenate, Stiv Metjuz, Kopredsednik i izvršni producent dramskog razvoja HBO Evrope, vodiće Midpoint TV radionice o pisanju scenarija za serije, koje će se održati u sklopu Cinelink Drama programa na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Hanka Kastelicova, kopredsednica i izvršna producentkinja dokumentarnog filma HBO Evrope, takođe će prisustvovati Sarajevo Film Festivalu kao mentorka „Docu Rough Cut Boutique“ programa za razvoj dokumentarnih filmova, gde će jedan od projekata biti nagrađen HBO Adria nagradom.

Povezana vest:  Specijalno novogodišnje izdanje najpopularnijeg dejting šou programa Izvedi me 02.januara

Dva HBO Europe dokumentarna filma će se prikazati u zvaničnoj konkurenciji na Sarajevo Film Festivalu

Ultra“, film Balaša Simonija, prati četvoro atleta dok testiraju svoje granice izdržljivosti tokom 246 kilometara dugog maratona. Gledatelji u Srbiji će film premijerno moći da pogledaju na HBO-u samo 10 dana nakon njegove premijere na Sarajevo Film Festivalu, 24. avgusta.

Planeta Petrila, autora Andreia Dascalescua, film je o bivšem rudaru koji kroz umetnost pokušava da održi u životu istoriju malog rudarskog grada.