Dok National Geographic očekuje ovogodišnju dodelu nagrada Emi sa deset nominacija za prvu sezonu „Genija“, glumac Antonio Banderas („Evita“, „Maska Zoroa“, „Marijači“), nominovan za Zlatni globus i nagradu Emi, dobio je ulogu Pabla Pikasa u drugoj sezoni koja će opisivati život i rad španskog slikara, jednog od najuticajnijih i najpriznatijih umetnika 20. veka. Za novu sezonu u produkciji kompanije Fox 21 Television Studios ponovo će izvršnu produkciju raditi Brajan Grejzer i Ron Hauard sa svojom kompanijom Imagine Entertainment, uz saradnju sa Madison Wells Media i OddLot Entertainment, kao i EUE/Sokolow. Premijera se očekuje tokom 2018. godine.

„Životna priča Pabla Pikasa fascinira me već dugo i gajim veliko poštovanje prema tom čoveku koji je potekao iz mog rodnog grada Malage“, kaže Banderas. „Radujem se saradnji sa National Geographicom, Brajanom, Ronom, Kenom i ostatkom ekipe „Genija“ da bih ispričao priču jednog od najinovativnijih slikara svih vremena.“

„Antonio je bio prirodan izbor. On, kao i Pikaso, živi život punim plućima, što će biti dodatak autentičnosti koju tražimo“, rekao je Ron Hauard. „Kao glumac veoma je raznovrstan i to će pomoći da bude oživljen lik ovog genijalnog i nekonvencijalnog umetnika.“

Povezana vest:  TV Avala se izvinila Slađani Milošević

„Od Panča Vilje do Ernesta Če Gevare, Antonio je imao iskustva sa tumačenjem uloga stvarnih i ikoničnih osoba, većih od života. Te uloge pružao je pošteno i duboko. I sada, kad glumi Pikasa, jedva čekam da vidim njegovu interpretaciju čoveka iza umetničkog genija“, dodao je Grejzer.

„Ne samo što su obojica iz Malage, nego Antonio, kao i Pikaso, zrači harizmom i strašću i pomerao je granice svojom kreativnošću“, rekla je Karolin Bernstajn iz redakcije Dramskog programa National Geographica. „On ima sve što nam je potrebno i vrlo smo zadovoljni zato što će on biti glavni glumac u seriji.“

Zastupnik Banderasa je Paradigm Talent Agency.

Prva sezona „Genija“ u kojoj je u glavnu ulogu igrao Džefri Raš („Kraljev govor“, „Pirati s Kariba“), tumačeći lik Alberta Ajnštajna, ima deset nominacija za nagradu Emi, između ostalog u kategorijama za najbolju seriju, za najbolju glavnu mušku ulogu i za najbolju režiju. Serija je oborila rekord gledanosti premijerne epizode, sa preko 45 miliona gledalaca širom sveta.

Povezana vest:  Nova sezona „Kefalice" na Ultri od 17. maja

Umetnička karijera Pabla Pikasa trajala je više od 80 godina, od 91 koliko je živeo. Veći deo bio je vezan za njegov drugi dom u Francuskoj. Kao i čovek koji je bio tema prve sezone serije „Genije“, Albert Ajnštajn, Pikaso je zamišljao i interpretirao svet na potpuno nove i neuobičajene načine, a uz to je neprestano menjao naše viđenje umetnosti i kreativnosti. Ovaj plodni umetnik stvorio je više od 50.000 radova, a među najzapaženijima je „Stari gitarista“ iz njegovog „plavog perioda“, sada izložen u Institutu za umetnost u Čikagu; „Gernika“ inspirisana nacističkim bombardovanjem istoimenog španskog gradića, sada izložena u muzeju Reina Sofija u Madridu; „Gospođice iz Avinjona“, inspirisana njegovom ljubavnicom i muzom Fernande Olivije, sada izložena u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Povezana vest:  Ovaj vikend je rezervisan za odlična filmska ostvarenja

Njegova strastvena priroda i neobuzdana kreativnost bili su u neraskidivoj vezi s njegovim privatnim životom, punim burnih brakova, brojnih ljubavnih afera i neprestanim promenama političkih i ličnih naklonosti. Veći deo života proveo je u uzburkanom Parizu prve polovine dvadesetog veka, gde su mu se putevi ukrštali s brojnim znamenitim piscima i umetnicima, među kojima su Ernest Hemingvej, Koko Šanel, Anri Matis, Mark Šagal, Gertruda Stajn, Žorž Brak i Žan Kokto. Pikaso se neprestano menjao, uvek se trudio da bude inovativan i da pomera granice umetničkog izraza.

Očekuje se da će snimanje početi ove godine, a premijera će biti 2018. na National Geographic kanalima u 171 državi i na 45 jezika.

Seriju „Genije“ produciraju Fox 21 Television Studios, Imagine Television, Madison Wells Media’s Oddlot Entertainment i EZE/Sokolow.