Svega nekoliko slikara bili su tako produktivni kao Pablo Pikaso. Reč je o jednom od najuticajnijih i najcenjenijih umetnika 20. veka, s karijerom koja je trajala više od 80 godina, od 91 koliko je živeo. Za to vreme, procenjuje se da je stvorio oko 50.000 dela. Njegova strastvena priroda i neobuzdana kreativnost bili su u neraskidivoj vezi s njegovim privatnim životom, punim burnih brakova, brojnih ljubavnih afera i neprestanim promenama političkih i ličnih naklonosti. Pikaso se neprestano menjao, uvek se trudio da bude inovativan i da pomera granice umetničkog izraza, pa je u celom svetu bio priznat kao genije.

Dugometražna pilot epizoda biće prikazana u utorak 24. aprila na NATIONAL GEPGRAPHIC kanalu i predstavljaće uvod u seriju od deset epizoda „Genije: Pikaso“ koja istražuje posvećenost čuvenog Španca svom talentu, njegov uticaj na modernu umetnost i turbulentan privatni život. Nova sezona nastaje u produkciji Fox 21 Television Studios, sa izvršnim producentima Brajanom Grejzerom i Ronom Hauardom i njihovom kompanijom Imagine Entertainment, u saradnji sa MWM Studios i EUE/Sokolow Entertainment. Vraća se i urednik serije, producent, scenarista i režiser Ken Biler.

Antonio Banderas („Koža u kojoj živim“, „Maska Zoroa“) tumači ulogu umetnika Pabla Dijega Franciska de Pola Huana Nepromućena Marije de los Remediosa Siprijana de la Santisima Trinidada Ruiza Pikasa. Pored njega, mladog Pabla igra Aleks Rič („Sjaj“, „Pravi detektiv“) koji odustaje od studija i pridružuje se mladim slikarima i piscima, boemima, boreći se da preživi u Španiji i Francuskoj ranog dvadesetog veka.

Klemens Pozi („Tunel“, „Poslednji portret“) glumi Fransoa Gilo, francusku slikarku i spisateljicu bestselera čija je veza sa Pikasom trajala deset godina i sa kime je imala dvoje dece. Jedina ljubavnica dovoljno snažna da izdrži njegovu žestinu i nastavi da živi svojim životom. Sebastijan Roše („Mladi papa“, „Čovek u visokom dvorcu“) je Emil Gilo, Fransoin prestrogi otac. Robert Šijan („Fortitjud“, „Neprilagođeni“) igra Karlesa Kasagemasa, španskog studenta umetnosti i pesnika, jednog od najbližih Pikasovih prijatelja. Popi Delevinj („Kingsman: Zlatni krug“, „Kralj Artur: Legenda o maču“) glumi Mari-Terezu Volter, Pikasovu ljubavnicu i muzu, koja mu je rodila prvu ćerku. Ajsling Fransoazi („Igra prestola“, „Pad“) je Fernand Olivije, francuska umetnica i model; Pikaso je naslikao preko 60 njenih portreta.

Povezana vest:  14. sezona serije „Venčanica iz snova" na TLC kanalu

Neke glumce znamo iz prve sezone nominovane za nagrade Emi, Zlatni globus i SAG – Samanta Koli („Lov na veštice“) kao Dora Mar, francuska fotografkinja i slikarka, takođe Pikasova ljubavnica i muza; Ti Ar Najt („Uvod u anatomiju“, „Ulov“) kao Maks Žakob, jedan od prvih Pikasovih prijatelja u Parizu; Set Gejbel („Salem“, „Frindž“) kao Gijom Apoliner, jedan od najcenjenijih pesnika 20. veka i Pikasov čest saradnik; i Džoni Flin (Lovesick) u specijalnoj ulozi francuskog glumca Alena Kanija.

Snimanje druge sezone počelo je prošle godine, na mnogim mestima gde je Pikaso zaista živeo i radio. Tri dana snimanja bila su u Malagi, mestu gde su rođeni i Pikaso i Banderas, u Pikasovoj rodnoj kući, crkvi u kojoj je kršten i areni za borbe bikova, velikoj inspiraciji u njegovoj mladosti.

„Loši slikari kopiraju. Dobri slikari kradu.“

Kombinujući scene Pabla (Rič) kao mladića odlučnog da izrazi svoje viđenje umetnosti i majstora tehnike i vizionara poznatog kao Pikaso (Banderas), „Genije: Pikaso“ počinje u španskom primorskom gradu Malagi. Dete Pablo (Alesio Skalzoto) uči da crta od svog oca, Hozea Ruiza Blaska (Dejvid Vilmont, „Ana Karenjina“, „Stražar“), nastavnika likovnog u provincijskoj školi.

Odustajući od obrazovanja koje mu je plaćao bogati stric dr Salvador Ruiz (Hordi Mola, „Ridik“, „Nevine laži“), Pablo upoznaje Karlesa Kasagemasa (Šijan) u kafani u Barseloni, gde su se okupljali ljudi slobodnog duha. Dvojica prijatelja putuju u Pariz u potrazi za slavom i bogatstvom, međutim, oni su samo još dvojica od mnogih španskih umetnika privučenih glavnim gradom Francuske. Inspirisan pariskim noćnim životom, ali nezadovoljan činjenicom da mora da kopira klasične stilove koje vole trgovci umetničkim delima, Pablo stvara dela za prodaju, među kojima je i prikaz plesne sale „Mulen de la Galet“. Ali posle tragedije Pablov rad doživljava dramatičan zaokret i on se odlučuje za paletu sastavljenu skoro isključivo od nijansi plave boje.

Povezana vest:  Moj takozvani život (My So Called Life) na Prvoj Plus od 22. novembra

Živeći na Monmartru, Pablo često odlazi u lokalni kabare „O lapen agil“, gde se okuplja njegov krug prijatelja, među kojima je francuski pesnik, slikar, pisac i kritičar Maks Žakob (Najt). Tu upoznaje i svoju ljubavnicu Fernand Olivije (Fransoazi) i slika je sa intimnošću, privrženošću i nežnom erotičnošću. Napuštajući paletu i tematiku „plavog perioda“, Pablo se okreće prikazima igrališta i cirkuzanata koje predstavlja u ružičastim tonovima, što podseća na pesme Gijoma Apolinera (Gejbel), jednog od njegovih najbližih prijatelja, pesnika. Taj veseli stil privlači pažnju novih kolekcionara, među kojima su i bogati Amerikanci sa prebivalištem u Parizu: Gertruda (Trejsi Čimo, „Nevaljali Jevreji“) i Leo Štajn (Ido Goldberg, „Birmingemska banda“).

„Nauči pravila kao profesionalac, da bi mogao da ih kršiš kao umetnik.“

Pikaso (Banderas), sada u četrdesetim godinama, oženjen je i ima sina iz prvog braka. Započinje tajnu vezu sa Mari-Terezom Volter (Delevinj), mnogo mlađom ženom. Pikaso i Volterova žive zajedno neko vreme pošto im se rodila ćerka Maja. Iako je njena popustljiva priroda bila Pikasu utočište tokom burnog braka, nedostatak intelektualne radoznalosti i duha kod nje počinje da mu smeta. Pikaso uskoro ulazi u vezu sa ispunjenom i lepom fotografkinjom Dorom Mar (Koli), istog temperamenta, intelekta i strasti. Marova postaje njegova ljubavnica i stalno društvo. Beleži stvaranje „Gernike“, njegove snažne vizuelne beleške o nacističkom bombardovanju malog grada u Španiji, malo pre početka Drugog svetskog rata.

Povezana vest:  Nova sezona serije “Devojčice i dijademe” na TLC kanalu

Tokom večere sa Marovom koju će uskoro ostaviti, Pikaso flertuje sa Fransoa Gilo (Pozi), koja je u društvu sa školskom drugaricom i umetnicom Ženeviv Alikvo (Stefani Kaljar, „Dan Bastilje“) i filmskim glumcem Alenom Karijem (Flin). Iako ona ima 21 godinu, a Pikaso 61, njih dvoje zasnivaju vezu koja je ujedno romantična i profesionalna, dok se Marova bori protiv depresije. Pikaso sa Giloovom ima dvoje dece, sina Kloda i ćerku Palomu, a na kraju će se rastati posle više od decenije.

Serija je snimljena u Evropi, između ostalog u Parizu, Malagi, Barseloni, Budimpešti i Malti, i u njoj se pojavljuje niz poznatih ličnosti čiji su se putevi ukrstili sa Pikasovim. Između ostalih, tu su Koko Šanel, Anri Matis, Žorž Brak i Žan Kokto. Serija „Genije: Pikaso“ biće premijerno prikazana u aprilu na National Geographic kanalu, u 172 države i na 43 jezika.

Izvršni producenti serje „Genije: Pikaso“ su Brajan Grejzer i Ron Hauard iz Imagine Entertainment, kao i Frensi Kalfo. Korpoducent je Ana Kalp. Urednik serije, izvršni producent, scenarista i režiser je Ken Biler. Iz MWM Studios, Điđi Pricker i Rejčel Šejn su izvršni producenti, a Melisa Raker je koproducent. Sem Sokolov i Džef Kuni iz EUE/Sokolow Entertainment takođe su izvršni producenti. Za National Geographic, Karoln Bernstin je izvršni direktor i urednik dramskog programa i produkcije. Seriju producira Fox 21 Television Studios, Imagine Television i MWM Studios.

PHOTO: National Geographic/Dusan Martincek