ljubisa_samardzicMiris kiše na Balkanu od 10. decembra na RTS-u

 

Seriju reditelja Ljubiše Samardžića „Miris kiše na Balkanu“ počeće premijerno da prikazuje Radio-televizija Srbije (RTS) od 10. decembra svakog petka u udarnom terminu od 20.05 na Prvom programu. Samardžić je danas na konferenciji za novinare u sedištu RTS-a u Beogradu rekao da će serija, snimljena po romanu „Miris kiše na Balkanu“ Gordane Kuić, biti emitovana i na Radio-televiziji Republike Srpske i televiziji Bosne i Hercegovine, zatim u Bugarskoj, a u završnoj fazi su i pregovori sa Hrvatskom-radio televizijom.

Povezana vest:  BK TELEVIZIJA OBELEŽILA 20 GODINA OD OSNIVANJA

Samardžić je rekao da „itekako ima smisla“ da se na svim nacionalnim televizijama u regionu prikaže 14 nastavaka serije, koja prati sudbinu jedne jevrejske porodice iz Sarajeva u turbulentnim vremenima od 1914. do 1945. godine.

-Ima jedna scena gde otac Leon i majka Estera vode konverzaciju spremajući hranu za decu, kad on kaže: ‘Draga moja Estera, uvek sam se čudio zašto nas okupljaš zajedno da ručamo. Sad sam shvatio da je imalo smisla. Sve smo ih izveli na pravi put’ – rekao je Samardžić.

Povezana vest:  GEORDIE SHORE INVAZIJA NA AUSTRALIJU

Ulogu oca porodice Leona igra Predrag Ejdus, majku Esteru Ljiljana Blagojević, a njihove ćerke Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Kalina Kovačević, Tamara Drakičević i Marija Vicković. U ostalim ulogama su Siniša Ubović, Stefan Buzurović, Milan Vasić, Igor Damjanović, hrvatski glumac Goran Navojec i drugi.

-Ljubiša je istrajavao na istini, na pravoj emociji i pravoj meri emocije. Serija govori o balkanskom mešanju nacija i različitih religijskih opredeljenja. To je bekgraund moje porodične priče i osećam jedno uzbuđenje – rekao je Ejdus.

Povezana vest:  Premijera na na kanalu Discovery Channel: Lovac na starine

Urednik serije Marko Novaković istakao je da je pred gledaocima „moćna serija kakve smo nekad voleli da gledamo, koja zaista u sebi sadrži odličnu literaturu, nadahnutog reditelja i mladu glumačku ekipu sa podrškom bardova“.

Scenarista Đorđe Milosavljević rekao je da je roman Kuićeve „bio jako zahvalan za adaptaciju, jer je kipteo od života“. RTS i Samardžićeva producentska kuća „Sinema dizajn“ snimali su serija od juna četiri meseca na lokacijama u Beogradu, Pančevu, Sarajevu i Dubrovniku. Muziku je radio Nemanja Musurović.