Serija „Okoreli“ bavi se tajanstvenim masakrom doseljenika u bespućima Nove Francuske 1690. godine, zbog kojih u toj oblasti preti izbijanje opšteg rata. Sumnjivih lica je na pretek – Englezi, trgovci krznom i indijanci Irokezi, u mogućem dogovoru sa Englezima koji žele da isteraju Francuze sa te teritorije. Ko je, ili šta je dovelo do tragičnog kraja ubijenih doseljenika? Limitirana serija Okoreli, iz osam delova, autora Elvuda Rida, po istoimenom bestseleru Eni Pru, vodi gledaoce u divlji pogranični pojas poslednjih godina 17. veka. Premijera serije „Okoreli“ najavljena je za avgust 2020. godine na kanalu National Geographic.

Radnja serije “Okoreli” smeštena je u Vobiku –  malo naselje na području današnje kanadske provincije Kvebek. Dok Katolička crkva šalje jezuitske sveštenike da pokatoliče domorodačke narode, Francuska šalje svoje plaćenike da nasele njenu teritoriju, zajedno sa tzv. „ćerkama Kralja“, mladim ženama koje će se “upariti” sa odgovarajućim muževima, zasnovati porodicu i pomoći da kolonije prosperiraju. Ta šarolika grupa odbačenih, izgnanika i nedužnih civila vodi mukotrpan život u brutalnom svetu koji prožimaju nasilje i suprotstavljeni interesi na raskršću civilizacija: U Novoj Francuskoj krajem 17. veka.

Povezana vest:  Bečka gradska televizija „W24“

„„Okoreli“ predstavlja istorijsku priču o preživljavanju i pokušajima da se izgradi civilizacija u nepreglednim šumama,“ kaže Rid, autor i izvršni producent serije. „Doseljenicima koji su došli u potrazi za novim životom u bespućima Novog sveta – siromašnim bezemljašima, uličnoj siročadi, vernicima, beskrupuloznim trgovcima i siromašnim devojkama sa nadom u udaju i bolji život – snovi su raspršeni u sudaru sa brutalnom stvarnošću, u kojoj pokušavaju da se snađu. Našli su se u bespućima mračne i nepregledne šume, koju od vajkada naseljavaju domoroci koji na njihov dolazak gledaju s prezirom, iako shvataju da moraju da sarađuju sa doseljenicima kako bi preživeli.“

Ova serija je uzbudljiva priča o istraživanju, pustolovinama i ambicijama svih tih sanjara i boraca – nekih sa utopijskom vizijom sveta, drugih bez manira, skrupula i morala – koji se, sa svim svojim razlikama, snalaze u nemilosrdnom novom svetu. Dok suboki eskaliraju, kuju se neočekivana savezništva, produbljuju se stara neprijateljstva i nastaju nove porodice koje moraju da se nose sa opasnostima novog američkog kontinenta koji, istovremeno, obiluje prirodnim bogatstvima. Serija Okoreli opisuje sukob civilizacije i trgovine na vanvremenski način, baš kao i duh avanture, prirodnih čudesa i opstanka najačih.

Povezana vest:  FARMA 2010, Sastanak oko 5.000!

Sa globalnom premijerom u 172 zemlje i na 43 jezika, ova istorijska serija od osam nastavaka nastala je u kreaciji kompanija Fox 21 Television Studios i Scott Rudin Productions, po bestseleru dobitnice Pulicerove nagrade Enu Pru. U glavnim ulogama su Dejvid Tjulis („Wonder Woman”) kao Klod Trepanji, Marša Gej Harden („The Newsroom”) kao Matild Žefar, Anerin Barnar („Dunkirk”) kao Hemiš Goums, Džejms Blur („Dunkirk”) kao Šarl Dike, Kristijan Kuk („Point Blank”) kao Rene Sel, Dejvid Vilmot („The Alienist”) kao narednik Bušar, Tomas M. Rajt („The Bridge”) kao „Eliša Kuk,” Talula Hadon („Black Mirror: Bandersnatch”) kao Melisande, Kanietio (Tio) Horn („The Man in the High Castle”) kao Mari, Lili Saliven („Picnic at Hanging Rock”) kao Delfin i Zan Meklernon („Fargo”) kao Ivon.

Povezana vest:  Premijera na kanalu TLC: Obračun u kuhinji: Amateri protiv profesionalaca

Autor serijala Rid (“Most”) takođe je i glavni izvršni producent i izvršni producent. Skot Rudin (“Nema zemlje za starce”), Garet Baš (“Kobna noć”), Eli Buš (“Bubamara”), Dejvid Slejd (“Crno ogledalo: Bandersneč”) i Pru takođe su izvršni producenti.

Pruova je autorka osam knjiga, uključujući roman “Luka ljubavi” i zbirku priča “Potaman – Priče iz Vajominga”. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, uključujući Pulicerovu nagradu, Nacionalnu nagradu za književnost, Međunarodnu nagradu za fikciju lista “Ajriš tajms”, kao i nagradu PEN Fokner. Njena priča “Planina Broukbek”, koja je prvobitno objavljena u časopisu “Njujorker”, adaptirana je u film koji je nagrađen Oskarom.