Pored veoma popularnih serija kao što su „Mladi inspektor Mors“ i „Detektiv Murdok“, koje svojim brojnim gledaocima pružaju vrhunsku zabavu u vidu misterija i ubistava, kanal Epic Drama je odlučio da je pravo vreme da se njegovoj postavi detektiva pridruži jedan odista iskusni stručnjak: gospođica Marpl.

Gospođica Džejn Marpl je slavni detektiv i usedelica iz pera Agate Kristi, glavni lik njenih 12 romana, a prvi put se pojavljuje u knjizi „Ubistvo u vikarijatu“ koja je objavljena 1930. godine. Ova simpatična starica koja voli baštovanstvo, tipična je engleska usedelica i živi u šarmantnom selu Sent Meri Mid. Iza fasade tipične usedelice krije se veoma izoštrena intuicija za rešavanje zločina.

Povezana vest:  “VAMPIRSKI DNEVNICI”, Objavljene nove fotografije treće sezone

Džeraldin Mekjuan (Geraldine McEwan) glumi gospođicu Marpl u prve tri sezone. U prvoj sezoni, ova proslavljena britanska glumica tumači lik pronicljive i radoznale Džejn Marpl u adaptacijama romana „kraljice zločina“ – Agate Kristi „Leš u biblioteci“, „Ubistvo u vikarijatu“, „U 4.50 sa stanice Pedington“ i „Najavljuje se ubistvo“. Godine 2005, Džeraldin je bila nominovana za nagradu Satelit za izuzetnu glumu u ova četiri filma.

Džeraldin je televizijskoj publici najpoznatija po svojim ulogama u filmovima „Najbolje godine gospođice Džin Brodi“ i „Narandže nisu jedino voće“. Za ovaj drugi film je 1991. godine dobila nagradu BAFTA. Što se tiče skorijih angažovanja, Džeraldin je 2010. godine pozajmila glas liku u animiranom filmu Studija Gibli „Arijetin tajni svet“. Nažalost, preminula je pet godina kasnije, 2015. godine.

Povezana vest:  JA IMAM TALENAT 2012, Bojana i Nikola Peković pobednici serijala JA IMAM TALENAT

Džeraldin je jednom prilikom izjavila: „Kada tumačim gospođicu Marpl, osećam se kao da mi je povereno nacionalno blago koje želim da zaštitim i koje mi je veoma drago.“

U prvom filmu, „Leš u biblioteci“, Džeraldini se pridružuje prestižna glumačka postava. Ovu postavu čine Džoana Lamli (Joanna Lumley) koja glumi Doli, prijateljicu gospođice Marpl, Sajmon Kelou (Simon Callow) u ulozi pukovnik Melčeta, Dejvid Velijams (David Walliams) kao Džordž Bartlet i Džejmi Tikston (Jamie Theakston) u ulozi Marka Gaskela.

Povezana vest:  Lora Dern u komediji

Producent Demijen Timer je izjavio: „Bilo je zadovoljstvo raditi sa tako nadarenim scenaristima na ovim adaptacijama. Iako smo bili apsolutno verni duhu romana, ubacili smo neka iznenađenja koja će i najveće ljubitelje držati u neizvesnosti. Ovi filmovi otkrivaju više o prošlosti gospođice Marpl nego bilo koji do sada!“

Premijera prve sezone serije Agata Kristi: Slučajevi gospođice Marpl je na kanalu Epic Drama u subotu, 6.  februara u 21.00h.