Biografska ratna drama u režiji Žan-Žaka Anoa, „Sedam godina na Tibetu“ (eng. „Seven Years in Tibet“) sa Bred Pitom u glavnoj ulozi.

Austrijski planinari Hajnrih Harer (Bred Pit) i Piter Ofšnajter (Dejvid Tjulis) su deo tima koji pokušava da osvoji vrh Nanga Parbat, jedan od najvećih i najopasnijih vrhova Himalaja. Nakon uspešnog osvajanja tog vrha, kada 1939. godine počne Drugi svetski rat, njih dvojicu, kao neprijateljske državljanine hapse britansko-indijske vlasti i bacaju ih u zarobljeništvo u „POW“ kampu u Himalajima. Hajnrihova trudna supruga Ingrid (Ingeborga Dapkunaite) mu u međuvremenu šalje papire za razvod.

Povezana vest:  Besmrtni život Henrijete Laks ekskluzivno na HBO-u

Hajnrih i Piter 1944. godine uspevaju da pobegnu iz zarobljeništva i odlaze u tibetansku prestonicu Lasa. Tamo postaju gosti tibetanskog diplomate Kunga Tsaronge (Mako). Hajnrih Harer (Bred Pit) se zaljubljuje u krojačicu Pemu Laki i ženi je. Ubrzo dobija pismo od sina Rona, u kojem mu kaže da ga ne prihvata kao oca.

Hajnrih Harer (Bred Pit) odlučuje da ostane na Tibetu i postaje mentor mladom 14. Dalaj Lami (Džamjang Džamtšo Vangčak) s kojim se i sprijateljio. Podučava ga engleskom jeziku, geografiji i zapadnoj kulturi, a koji zauzvrat egocentričnog, sebičnog, arogantnog Harera menja u izrazito duhovnu osobu koja počinje da veruje u vrednosti, večni mir i spoznaje pravog sebe.

Povezana vest:  Tom i Džeri politički nekorektni u dve epizode?

Harera na Tibetu provodi narednih sedam godina, nakon čega Kinezi zauzimaju Tibet, čemu će takođe biti svedok.

 Glumci: Bred Pit (Brad Pitt)Dejvid Tjulis (David Thewlis)B.D. Vong (B.D. Wong), Ingeborga Dakpunaite (Ingeborga Dapkunaite), Džamjang Džamtšo Vangčak (Jamyang Jamtsho Wangchuk), Lapka Semčo (Lhakpa Tsamchoe), Sonam Vangčak (Sonam Wangchuk), Dordži Sering (Dorjee Tsering), Mako Ivamac (Mako Iwamatsu). Dani Denzongpa (Danny Denzongpa)

Povezana vest:  BBC najavljuje novu ekranizaciju romana "Rat i mir"

Reditelj: Žan-Žak Ano (Jean-Jacques Annaud)

Žanr: biografski. drama, avantura

Godina: 1997.

Trajanje: 130 minuta