Za ovogodišnji Svetski dan životinja, Viasat Nature će 2, 3. i 4. oktobar posvetiti životinjama i ljudima koji se brinu o njima, pod temom ‘Vikend neukrotivih srca’.

Zašto obeležavamo Svetski dan životinja? Kroz istoriju, društvene inicijative, kao što je Svetski dan životinja, uvek su bili važan element u borbi za socijalnu pravdu i reforme. Na živote životinja duboko utiču postupci pojedinaca, preduzeća i nacija. Stoga je od suštinskog značaja da, kao svesnim bićima, njihovo pravo na status uživaoca socijalne pravde bude uspostavljeno i pretočeno u efikasnu zaštitu životinja.

Contributor Rodolfo Orozco Vega feeds milk to Mandi the tapir at hi Macaw Sanctuary in Costa Rica.

Podižući svest i obrazujući se, možemo da pomognemo u razvijanju saosećajne kulture koja se se zalaže za pravne reforme i društveni napredak kako bi ovaj svet postao pravednije mesto za sva živa bića. Svetski dan životinja već je doneo značajan i trajan doprinos unapređenju standarda dobrobiti životinja, a njegov uticaj će nastaviti da raste.

Povezana vest:  Premijera na Animal Planet kanalu - LAVOVI IZ REZERVATA "SABI SEND": BRAĆA PO KRVI

Ovo su samo neki od primera pozitivnih promena:

  • Amina Abaza, koja je na čelu Društva za zaštitu prava životinja u Egiptu (skraćeno: SPARE), uspešno je iskoristila Svetski dan životinja da lobira za dodavanje klauzule o dobrobiti životinja u novi egipatski Ustav, i nedavno je Egipatskom parlamentu predala model Zakona o dobrobiti životinja.
  • Animals Lebanon iz Libana i AnimaNaturalis Colombia iz Kolumbije su izborile Opštinsku rezoluciju koja zahteva da Sekretarijati za životnu sredinu i građansku kulturu obeležavaju Svetski dan životinja svake godine, što je od izuzetnog značaja za podizanje svesti građana o etičkom ophođenju prema životinjama.
  • Najveće dostignuće Sudanske organizacije za brigu o životinjama i životnu sredinu je uvođenje zakona o zaštiti životinja u sudanski parlament. Veći deo rada na postizanju ovog veličanstvenog cilja pripisuje se povećanoj svesti o pitanjima dobrobiti životinja koje je iznedrio Svetski dan životinja.
Povezana vest:  Premijera na kanalu Animal Planet: Od kafilerije do zvezda

Tokom tri dana, svedočite svakodnevnom radu zagovornika za prava životinja i stručnjaka za divlje životinje širom sveta, sa najpoznatijim i omiljenim seoskim veterinarima našeg kanala – Džulijanom Nortonom i Piterom Rajtom iz „Jorkširskog veterinara“, stručnjakom za divlje životinje dr Polom O’Donoghjuom iz „Bolnice za slonove“ i čudesnim spasiocem pčela, Čarlijem Agarom iz „Čarlijeve kompanije za pčele“.

Gledaoci su takođe pozvani da zarone iza kulisa u nekim od najnaprednijih centara za rehabilitaciju divljih životinja na svetu sa filmovima „Rođeni da budu divlji“, „Čudesna siročad prirode“ i „Rad u opasnim uslovima“. Jedna od najnovijih serija kanala o spašavanju životinja je ‘Spašavanje životinja iz divljeg Pacifika’, smeštena na prelepoj kanadskoj obali Tihog okeana, koja prati grupu veterinara i tehničara posvećenih spašavanju života divljih morskih sisara i njihovom oslobađanju.

Povezana vest:  Legenda o krokodilu čuvaru zlata se nastavlja

Još jedna serija koja se ne propušta je ‘Medved: Koala heroj’, u kojoj aktivista za zaštitu divljih životinja Tajson Mejer prati neverovatan rad psa za detekciju koala ‘Medved’ i njegovog tima dok spašavaju i rehabilituju povređene koale tokom požara u Australiji 2020. godine.

Gledajte ove i mnoge druge serije od subote 2. oktobra do ponedeljka 4. oktobra, od 6.00 do 12.00 časova, na kanalu Viasat Nature.

Pratite onlajn globalnu diskusiju o dobrobiti životinja tokom dana na Tviteru uz hešteg #WorldAnimalDay.