Kafa – omiljeno i najpopularnije piće širom sveta nakon vode. Napitak bez koga ne možemo da zamislimo dan, čije nam raznovrsne arome i ukusi ulepšavaju svako jutro, popodne i nezaboravne trenutke koje provodimo sa najdražima.

Kada je reč o proizvodnji i izvozu kafe, Brazil zauzima počasno prvo mesto, čineći više od trećine ukupnih svetskih zaliha. Prva stabla kafe u ovoj zemlji zasađena su 1727. u oblasti Para, a vrlo brzo su nastavila da se razvijaju i uspevaju zahvaljujući plodnom tlu. Tokom 19. veka, retka biljna bolest napala je plantaže kafe u severnom delu Amerike, nakon čega je Brazil je izbio na prvo mesto kao najpoznatiji svetski proizvođač, koje zauzima sve do danas. Pored toga, ubraja se i na listu zemalja čiji stanovnici piju najviše kafe, što i nije iznenađujuće s obzirom da neke od najpopularnijih vrsta ovog napitka potiču iz Južne Amerike.

Na oko 300 000 plantaža kafe raspoređenih u najplodnijim regijama, zahvaljujući bogatom tlu i toploj, vlažnoj klimi, podjednako dobro uspevaju vrste Arabica i Robusta. Berba se na mnogim farmama obavlja ručno, što dodatno utiče na njen kvalitet. Arabica je kafa aromatično-slatkog ukusa i njena zrna imaju bogatiji, prefinjeniniji ukus i manju kiselost, zbog čega se i smatra kvalitetnijom od robuste. Robusta je gorkog i oštrog ukusa, bogata kofeinom koje se najčešće nalazi u instantima i espresu.

Povezana vest:  Anti-age nega koja je potrebna vašoj koži

Minas Gerais je daleko najvažnija brazilska država kada je proizvodnja kafe u pitanju, jer se tamo nalazi skoro polovina ukupne proizvodnje u zemlji. Bogato zemljište i veća nadmorska visina u ovom regionu čine ga savršenim za uzgoj najpoznatije specijalitetne kafe u Brazilu.

Brazilska kafa Santos je najpoznatija i najcenjenija specijalitetna kafa, i predstavlja najkvalitetniju vrstu brazilske arabike, blagog i laganog ukusa, koji odgovara svim ljubiteljima ovog napitka. Gaji se na plantažama zvanim ‘’fazendas’’, a njen naziv potiče od luke kroz koju se transportuje. Bourbon Santos takođe potiče iz pomenutog regiona, i ubraja se među najkvalitetnije kafe slatkastog ukusa, sa aromom orašastih plodova. Ovakav ukus i aroma karakterišu i Carmo de Minas, još jednu od najpopularnijih kafa iz plodne regije istoimenog naziva, koja se nalazi na većoj nadmorskoj visini od ostalog dela zemlje.

Povezana vest:  Antico Fest u Delta Cityju

Kako bi svojim potrošačima pružila najbolju kafu koja je pažljivo uzgajana u ovoj egzotičnoj zemlji, Grand kafa je svoj portfolio obogatila novim Single Origin ukusima. Grand Brazil Cerrado – 100% arabica intenzivne teksture i prirodno slatkastog ukusa, potiče iz pomenute regije Cerrado de Minas Gerais, koja je prva u čitavom Brazilu zaštićena oznakom porekla kafe visokog kvaliteta. Idealna nadmorska visina kao i klimatski uslovi, pogodni su za uzgajanje kafe savršenog ukusa. Namenjena je svim onima koji žele da uživaju u blagom napitku sa uravnoteženim aromama orašastih plodova i pečenog hleba.

Povezana vest:  Ministarka Marić: Srbija lider u kampanji protiv govora mržnje na internetu

Zahvaljujući inovativnoj BLOCKCHAIN tehnologiji, koju Grand kafa prva u regionu koristi na svojim Grand Single Origin proizvodima, svi ljubitelji ovog napitka mogu virtuelno da otputuju do dalekih brazilskih predela, jednostavnim skeniranjem QR koda na pakovanju, i upoznaju se sa farmerima proizvođačima i bogatim, nepreglednim plantažama na kojima se ova kafa uzgaja. Osim toga, još jedna dodata vrednost ove kafe ogleda se u tome da je upakovana u Genprotect foliju koja ne sadrži aluminijum i može u potpunosti da se reciklira. Pored toga što ova ambalaža pažljivo čuva svako zrno kafe na održiv i odgovoran način, takođe redukuje emisiju gasova za 63 odsto, u poređenju sa standardnom aluminijumskom folijom.

Zato ispratite leto i dočekajte jesenje dane uživajući u vrhunskom mirisu i ukusu, kao i nezaboravnom putovanju koje će vam otkriti mnogo toga o poreklu i putu vaše omiljene kafe.