Vekovima je Trojanski rat bio odbačen kao mit. Uzbudljiva ratna priča koja govori o opsadi i konačnom uništenju drevnog grada Troje. Očaravajuća legenda koja se prenosila kroz vekove. Međutim, Trojanski rat je jedan od najvažnijih događaja u grčkoj mitologiji i Izgubljeni trojanski gradovi je novi dokumentarac koji oživljava ovu legendarnu priču. Vrhunska grafika, snimci iz vazduha koji oduzimaju dah i inovativni CGI otkrivaju ključne arheološke lokacije i obnavljaju izgubljene zgrade Troje u ovoj dvodelnoj dokumentarnoj seriji koja će premijerno biti prikazana na kanalu Viasat History u nedelju 6. februara u 21.00.

Priču o Trojanskom ratu je proslavio Homer – koji se često pominje kao drevni grčki pesnik za koga se kaže da je živeo u 8. veku p. n. e. Preostale su samo dve Homerove knjige – Ilijada, koja je priča o poslednjih 50 dana rata, i Odiseja, koja govori o dugom putovanju jednog ratnika kući posle sukoba. Priča objašnjava kako su grčki ratnici opkolili grad Troju u pokušaju da se osvete nakon što je trojanski princ pobegao sa grčkom kraljicom. Deset godina su opsedali grad i imali okršaje oko zidina Troje. Konačno, Grci su smislili lukav plan da sakriju ratnike unutar drvenog konja i na prevaru uđu u grad. Trojanci su naseli na prevaru i Grci su ušli i uništili Troju, okončavši tako rat. Misterija koja je dugo zbunjivala istoričare je da li se Trojanski rat zaista dogodio. Da li je priča poznata kao „Epski ciklus“ čista fantazija, ili je zasnovana na stvarnim događajima?

Povezana vest:  Premijera 1 sezone “Hvatanje čudovišta”na Animal Planet kanalu

Tokom dve epizode od 70 minuta, arheolozi su posetili Tursku, Grčku i Amsterdam, otkrivajući nova saznanja i prateći rad stručnjaka za istoriju, kako prošlih tako i sadašnjih, kako bi otkrili dokaze i istinu. U Turskoj, arheolozi ispituju statue koje im pomažu da dokažu da je to mesto zaista istorijski grad Troja i pronalaze tragove u pejzažu koji povezuje tu oblast sa Trojom koju su opisali Homer i drugi drevni pisci. Ekipa iz Amsterdama istražuje dokaze koji pomažu da se datira lokacija i odredi koji od brojnih slojeva grada bi mogao odgovarati navodnom datumu Trojanskog rata. U međuvremenu je u Grčkoj ekipa došla do zapanjujućeg otkrića – drevne glinene lampe napravljene sa slikom Trojanskog ratnika kako beži iz Troje. Stručnjaci za istoriju ispituju čuvenu priču otkrivajući teorije o tome na čemu je ova legenda mogla da se zasniva.

Povezana vest:  VELIKI BRAT 2011, Nemeš baš ima preku narav, zbog njega ukućani kraći za 1.500 evra

Zadivljujući novi dvodelni dokumentarni film kanala Viasat History, Izgubljeni trojanski gradovi, koji se premijerno prikazuje 6. februara u 21.00, je ratna priča prepuna akcije u kojoj arheolozi otkrivaju neverovatne nove dokaze da bi razotkrili istinu koja stoji iza priče o Trojanskom ratu.

Pregledi epizoda dostupni na zahtev.

Za više informacija o kanalu „Viasat History”, posetite www.viasathistory.rs

Povezana vest:  Premijera novog serijala „Izumi i otkrića koji su promenili svet“ na Discovery kanalu

Pratite nas na https://www.facebook.com/ViasatHistorySRB

https://www.instagram.com/ViasatHistorySrbija