RTS_LOGO

Timoti Džon Bajford radi dečji program za RTS

 

Autor brojnih televizijskih emisija za decu Timoti Džon Bajford (Timothy John Byford) postao je savetnik urednika Redakcije dečijeg i školskog programa Radio-televizije Srbije (RTS), saopštio je danas Javni servis.

Bajford poznat po emisijama „Neven“, „Poletarac“, „Metla bez drške“ I „Nedeljni zabavnik“, ponovo će učestvovati u kreiranju Dečijeg I školskog programa RTS-a, a ugovor o saradnji danas je u Takovskoj 10 potpisao sa generalnim direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanovćem.

-Počeo sam svoju karijeru ovde i lepo mi je što se vraćam. Koliko vidim i gledaoci to žele“, rekao je Bajford (70), a iz RTS-a su naveli da se prvi rezultati saradnje mogu očekivati na jesen, kada je planirana realizacija novih programa namenjenih najmlađih gledaocima.

Povezana vest:  NOVEMBAR NA HBO-u

Posle nedavnog pisanja lista Blic i kampanje na Fejsbuku postavljeno je javno pitanje da od srpske države Bajford dobije penziju. Bajford je karijeru počeo na Bi-bi-siju (BBC), ali je došavši privremeno 1971. godine ostao trajno da živi i stvara u Jugoslaviji i Srbiji.

U RTS-ovom saopštenju se navodi da je Bajford „od skoro srpski penzioner“, ali da „sebe ne vidi tako, i najavljuje ozbiljan rad I rezultate koji će biti vidljivi u naredne dve godine“. Bajford je u nedelju u svom novopokrenutom blogu na blog.blic.rs naveo da kao strani državljanin nije mogao da se zaposli, učlani u Udruženje dramskih umetnika, niti uplaćuje za penziju kao slobodni umetnik.

Povezana vest:  Serija „Želim kuću u inostranstvu" na TLC kanalu

-Kada sam, krajem 2004. godine zahvaljujući ličnoj intervenciji predsednika (Borisa) Tadića, dobio srpsko državljanstvo, mogao sam da uplatim u penzioni fond, ali samo od tog datuma. Nisam mogao da platim za godine kad sam radio na televiziji. Da bih dobio minimalnu penziju, morao sam da uplatim 15 godina staža od novembra 2004. – naveo je Bajford.

Pošto boluje od raka i lekari su mu rekli da može da očekuje još 10-12 godina života, Bajford je smatrao da je besmisleno da počne da plaća „za penziju koju nikad ne bi video“.

-Pre svega, ja volim da radim, i pored bolesti ima dosta što mogu da radim da bih bezbedio sebi život. Ta situacija je još uvek aktuelna i još uvek pošteno radim i daleko sam od tog prosjačkog štapa ili ivice egsistencije koje neki novinari vole da spomenu, verovatno pošto misle da zvuči efektno – naglasio je Bajford.

Povezana vest:  "Džo" i "Mesto zločina" na RTS-u od 26. avgusta

Prema njegovim rečima, RTS ga je prošle godine predložila za nacionalnu penziju ali je predlog bio odbijen zbog toga (što) ne prima redovnu penziju.

-Posle toga, razne ljudi su se trudili da obrati pažnju na ovu situaciju i rezultat svega ovoga je bio članak u Blicu – naveo je Bajford.