Prva finska Max Original dokumentarna serija „Prva petorka“ (First five) imaće premijeru 9. juna na HBO Max striming platformi, kada u ponudu dolaze sve 3 epizode.

Trodelna dokumentarna serija „Prva petorka“ prati put bivše premijerke Sane Marin na čelu finske vlade u vremenima bez presedana, i prikazuje događaje i živote izuzetnih političarki, istražujući teme moći i ženstvenosti.

Nova stranica u političkoj istoriji je okrenuta kada je mlada žena po imenu Sana Marin u Finkskoj izabrana za najmlađu premijerku na svetu. Oko nje se formira kabinet odlučnih žena koje počinju da vode državu. Gotovo istog trena tih pet snažnih žena suočene su s izazovom bez presedana kada se svetska pandemija proširila i na Finsku. Nakon što su svoju zemlju provele kroz pandemiju, izbija rat i Evropu baca u dalje turbulencije. Istovremeno, obavljajući svoj zahtevan posao, ministarke imaju decu i žive svoj privatni život. Ko su te ambiciozne, staložene žene koje političku kulturu pokreću napred i inspiracija su širom sveta? Odakle dolaze i šta ih pokreće?

Povezana vest:  FARMA 3. SEZONA, Marijan je novi gazda na Farmi

„Uzbuđeni smo zbog približavanja premijere prve finske dokumentarne serije u istoriji HBO Maxa“, rekla je Hanka Kastelicova, potpredsednica dokumentarnih filmova za HBO Max EMEA, i dodala „“Prva petorka“ pokriva važne teme moći i ženstvenosti. Čak i u zemlji s velikom tradicijom učestvovanja žena u politici, političarke se još uvek strože osuđuju i kritikuju od svojih muških kolega. Videti kabinet mladih žena Sane Marin kako vode državu je inspirativno – umesto da samo pruži pogled na bivšu vladu, ovaj dokumentarac pokazuje gledaocu da je došlo vreme za veću ravnotežu polova na visokim odlučujućim pozicijama širom sveta.“

Uz Finsku i druge evropske HBO Max teritorije, „Prva petorka“ premijerno će se prikazivati i ​​na američkom tržištu. Trodelnu dokumentarnu seriju producirao je FremantleMedia Finland Oy, a režirala Mia Halme. Izvršni producenti za HBO Max su Hanka Kastelicova i Kristijan Vikander.

Povezana vest:  Premijera druge sezone serije "Velika" 20. novembra na HBO GO-u