Javni medijski servis RTS je zabranio objavu promotivnih spotova kompanije SBB i pokazao da je dostigao vrhunac cenzorskog postupanja, odbijajući da emituje reklame iz marketinške kampanje “Kad imaš izbor, biraš SBB”. Pored kršenja zakona, ovakvim odlukama se nanosi šteta i samom RTS-u i svim građanima Srbije, zbog čega smo dopisom tražili i hitnu reakciju Direktora i Upravnog odbora Javnog servisa, ali još uvek nismo dobili nikakav odgovor.

SBB kompanija poslala je regularan media plan i reklamni spot na adresu marketinga RTS-a, na koji smo od pravne službe RTS-a dobili komentar da treba da se koriguje, odnosno poveća font teksta koji se odnosi na izvor podataka na kojima je zasnovan slogan kampanje, kao i da se dostavi revidirana prateća potvrda o relevantnosti podataka. Nakon što smo dostavili izmenjenu reklamu i potvrdu, oglasna poruka SBB emitovana je samo jednog dana i to 14. septembra, da bi posle toga bilo prekinuto dalje emitovanje. SBB je dobio šturo obaveštenje od službenika RTS-a da je dobijen nalog da se stopira emitovanje reklame, bez ikakvog obrazloženja razloga za takvu odluku.

Povezana vest:  Popularne televizijske serije dele iste novine

SBB je uputio pismo generalnom direktoru Draganu Bujoševiću sa zahtevom da nam objasni koji je razlog prestanka emitovanja oglasnih poruka na kanalima RTS-a, ko je dao nalog da se stopira emitovanje i na osnovu kog ovlašćenja, ali i zbog čega je samo SBB-u od svih operatora onemogućeno oglašavanje na RTS-u.

Ni posle više od dve nedelje Dragan Bujošević nije odgovorio šta je razlog skandalozne cenzure, koja je očigledno zahvatila i oglasni prostor kuće kojom rukovodi. Sakrivanjem i tišinom generalnog direktora i nanošenjem poslovne štete kući koju vodi, trebalo bi da se bave oni koji nadgledaju i kontrolišu njegov rad, jer je nesporno da je odluka o skidanju reklama nezakonita i štetna i za sam RTS.

Povezana vest:  Nova detektivska serija na kanalu DIVA - hit u Evropi: PROFESOR T

Nacionalni servis RTS je javno dobro svih građana Srbije koji ga finansiraju putem obavezne takse za javni servis. Javni servis i pored takse ima probleme u poslovanju, o čemu je javnost mnogo puta obaveštavana upravo od strane RTS-a. Zato je potpuno nelogično, neprofesionalno i neodgovorno bez ikakvog obrazloženja zabraniti i ukinuti reklamiranje jedne od najvećih kompanija u Srbiji i odreći se prihoda po tom osnovu.

Povezana vest:  Vodeća ruska striming platforma START stiže u Srbiju

Sa druge strane, SBB samo zahteva da se poštuje naše pravo, kao i svakoj drugoj kompaniji, da promovišemo usluge koje nisu u sukobu sa bilo kakvim pravilom oglašavanja i zato zahtevamo objašnjenje zašto bi bilo ko odbio da objavi i naplati oglasnu poruku koja je u potpunosti usklađena sa svim zakonima i propisima, uključujući i Zakon o oglašavanju. Upravo zbog ovih činjenica, uputili smo dopis i Upravnom odboru RTS-a. Ni nakon nedelju dana Upravni odbor RTS-a nije odgovorio.

Kome je zasmetala reklama kompanije SBB, političarima ili konkurenciji sa kojom RTS ima partnersku saradnju, ukoliko nam to ne razjasni UO RTS, tražićemo odgovor pred nadležnim organima.