U okviru programa umetničkog filma “Artist’s Film” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u petak 13. oktobra održan je razgovor sa umetnicom Širin Nešat, koja se beogradskoj publici predstavlja filmovima Zemlja snova (The Land of Dreams) od 13. do 16. oktobra, Bes  (The Fury) 18. i 19. oktobra, i Trilogija Sanjari (Dreamers Trilogy) od 20. do 22. oktobra. U razgovoru sa kustoskinjom ovog programa i direktorkom MSUB, Marijanom Kolarić, Širin Nešat govorila je o svojoj celokupnoj dosadašnjoj praksi kao i specifičnim procesima rada na filmu.

Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i kustoskinja programa “Artist’s Film” je o Širin Nešat rekla: Na naše ogromno zadovoljstvo u prilici smo da ugostimo i po prvi put u Srbiji prikažemo filmove Širin Nešat kao ovogodišnje gošće programa umetničkog filma. Širin je svetska zvezda čiji rad je izuzetno cenjen i poštovan, ali i višestruko nagrađivan. Razgovor koji smo danas održali sa Širin bio je prilika da publici predstavimo ovu izuzetnu umetnicu i njenu dugogodišnju praksu koja se vezuje kako za film i video, tako i za fotografiju, i tom prilikom saznamo više o stvaralačkom razvoju, procesima rada, poetikama i aspiracijama umetnice koja u medijima u kojima stvara gradi uvek veoma prepoznatljiv i karakterističan vizuelni jezik, koji iz pozicije intimnog govori o mnogim društvenim i političkim pitanjima današnjice”.

Povezana vest:  Počela postavka leda u Kombank arena, “PETAR PAN NA LEDU” od 23.12. do 25.12.

Širin Nešat je povodom gostovanja u Muzeju savremene umetnosti izjavila: “Veoma sam srećna što sam konačno u Srbiji.  Jedna od mojih najboljih prijateljica je Marina Abramović, i godinama sam želela da dođem u Beograd. Zahvalna sam zbog dve večeri koje ću provesti ovde. Ovo je odličan uvod, posebno za mlade umetnike i studente koji možda nisu upoznati s mojim radom, jer nisam ranije izlagala ovde. Večeras smo napravili sažet presek mog rada i evoluciju od fotografije, do video radova, filmova i opere”.

Povezana vest:  Federiko Moća 18. i 19. u Beogradu

Širin Nešat je vizuelna umetnica iranskog porekla koja živi u Njujorku. Nešat se bavi i trajno eksperimentiše medijima fotografije, videa i filma, u kojima kroz vrlo poetične slike i politički obojene narative preispituje teme moći, religije, rase, pola, kao i odnos između prošlosti i sadašnjosti, Istoka i Zapada, pojedinca i kolektiva kroz prizmu svojih ličnih iskustava kao Iranke koja živi u egzilu.

Nešat je održala brojne samostalne izložbe u muzejima širom sveta, među kojima su Pinakothek der Moderne, Minhen; Muzej moderne umetnosti Fort Vorta; The Broad, Los Anđeles; Museo Correr, Venecija, Italija; Muzej Hiršhorn, Vašington i Institut umetnosti u Detroitu.

 Nešat je režirala tri dugometražna filma: Žene bez muškaraca (2009), koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, Tražeći Oumu Kulthum (2017) i najnovije ostvarenje Zemlja snova, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Veneciji (2021).

Povezana vest:  Predstavljena knjiga „Draža Mihailović – Na krstu sudbine" Pere Simića mnogobrojnim Beograđanima

 Nešat je dobitnica Zlatnog lava, Prve međunarodne nagrade na 48. Bijenalu u Veneciji (1999), Nagrade slobode Hirošime (2005), Nagrade Doroti i Lilijan Giš (2006), a 2017. dodeljena joj je prestižna nagrada Praemium Imperiale u Tokiju. Zastupaju je Galerija Gledston u Njujorku i Galerija Gudman u Londonu.

Program umetničkog filma u Muzeju savremene umetnosti posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način.

Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić, a asistentkinja Kristina Armuš.

Generalni sponzor programa je Raiffeisen banka, a program je tehnički omogućio EPSON.

Foto: Bojana Janjić.