madlenijanumDani opere u Madlenianumu

 

Opera i teatar Madlenianum priključiće se Evropskim danima opere 8. i 9. maja, koji će biti istovremeno obeleženi u više od 100 operskih kuća u 22 evropske zemlje, najavljeno je danas iz zemunskog teatra.

Ovogodišnja proslava na zajedničku temu „Mostovi“ u Madlenianumu će se održati sa podnaslovom „Opera – Univerzalni most među kulturama“. Tokom Evropskih dana opere, manifestacije ustanovljene pre četri godine, Madlenianum će posetiocima prirediti raznovrsna iznenađenja, 8. maja biće organizovana prodajna izložba raznih rukotvorina iz nacionalnog nasleđa gostiju i izložba slika naivnog slikarstva.

Povezana vest:  Izložbom na Cvetnom trgu najavljen 10. jubilarni ARLEMM

Narednog dana biće prikazana opera „Mandragola“ Ivana Jevtića u čijem je stvaranju učestvovao internacionalni autorski tim, koja simbolizuje mostove između umetnika različitih nacionalnosti iz različitih zemalja.

Gosti operske predstave dolaze iz različitih krajeva Srbije, biće različitih nacionalnosti: srpske, mađarske, romske, albanske, slovačke, rusinske, češke, nemačke, rumunske, hrvatske, jevrejske, makedonske i većina će na predstavu doći u svojoj narodnoj nošnji. Neki od gostiju će po prvi put prisustvovati operskoj predstavi.

Povezana vest:  Novi kalendar 17. Beogradskog festivala igre i refundacija ili zamena ulaznica

Gosti će kroz priču dugogodišnjeg inspicijenta opere, saznati kako nastaje operska predstava, razgledaće scenu i inspicijentski pult sa kog se vodi predstava, videće prostorije dekoratera koji postavljaju, a u toku predstave vrše dekorske promene, garderobe gde se umetnici kostimiraju, maskirnicu gde se šminkaju i friziraju pred sam nastup.