Arheolog Zahi Havas kreće sa svojim timom u uzbudljivu potragu za grobnicom najvećeg učenjaka antičkog doba i arhitekte Džoserove stepenaste piramide – vezira Imhotepa. Ova grobnica, kojoj do danas nije moglo da se uđe u trag, mogla bi da sadrži neverovatna blaga i da otkrije nove informacije o drevnom Egiptu. Iskopavanjem nekropole u Sakari, južno od Kaira, tim egiptologa će otkriti veličanstvene grobnice ukrašene slikama, kao i sarkofage koji sadrže zlato i misteriozne mumije.

 Imhotepov život se odvija u Starom kraljevstvu, oko 27. veka p.n.e. Rođen je u delti Nila i uzdigao se na istaknuti položaj vezira kralja Džosera, drugog faraona Treće dinastije. Ipak, Imhotepovo nasleđe daleko prevazilazi njegove administrativne dužnosti. Postao je čuven jer je bio arhitekta koji stoji iza revolucionarne Džoserove stepenaste piramide u Sakari, monumentalne građevine koja je najavila novu eru u izgradnji egipatskih piramida. Ova građevina koja izaziva strahopoštovanje ne samo da je služila kao kraljevska grobnica, već je bila i simbol faraonovog božanskog autoriteta i ovekovečila je Imhotepov arhitektonski genije.

Povezana vest:  Podvig Nika Valende uživo na Discovery kanalu u noći između 2. i 3. novembra

Objašnjavajući značaj Imhotepovog rada, arheolog Zahi Havas kaže: „On je bio prvi na svetu koji je koristio kamene stubove u arhitekturi, a Stepenasta piramida je najveća kamena građevina koja je izgrađena u to vreme. Sada je restauriramo. U Gizi smo uspeli da pronađemo dokaze o tome kako je izgrađena Keopsova piramida. Pronašli smo rupe prečnika oko 40 cm (16 inča) koje su Egipćani napravili da bi stvorili preciznu kvadratnu osnovu. Zatim su ukopavali čvrstu stenu da bi stvorili temelj visine 9 m (30 stopa). Sve kamenje za izgradnju temelja dopremano je iz Gize, južno od Velike piramide, a rampa za njihov transport uspostavljena je na jugoistočnom uglu kao trajna postavka“.

Povezana vest:  Dejvid Jejts snima film po seriji Doktor Hu

U prvoj epizodi upoznajemo Zahija Havasa na drevnoj nekropoli u Sakari, južno od Kaira, na čijem iskopavanju radi već nekoliko decenija. Tu se nada da će otkriti Imhotepovu grobnicu. Sa svojim timom, Havas će iskopati čudesne grobnice, kao i mnoge tajne egipatskih mumija koje one sadrže. U drugoj epizodi pratimo Zahija Havasa dok nastavlja svoju potragu. Ovaj arheolog sada iskopava građevinu pod nazivom Gisr El-Mudir u podnožju stepenaste piramide. Njegovi timovi će otkriti sarkofage koji sadrže misteriozne mumije – uključujući i onu ukrašenu zlatom – kao i bogato oslikane grobnice. Da li će ih ova blaga odvesti do Imhotepa?

Povezana vest:  Nova popularna američka serija THE ARK (BARKA) snimljena u Srbiji stiže na kanal SCIFI 12. aprila

Serija „Egipatske grobnice: Imhotep, tvorac piramida“, premijerno se prikazuje na kanalu Viasat History, u nedelju 12. maja u 21.00.