televizor

Regionalna radiodifuzna tela o emitovanju rialiti programa

 

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Srbije Goran Peković ocenio je danas da postojeći zakon u toj oblasti treba menjati, jer je prevaziđen.

-Mi se danas nalazimo pred digitalizacijom, pred promenama zakona o oglašavanju i takav zakon, nažalost, ne može da odgovori zahtevima vremena. Zakon se mora promeniti i nadamo se da će se ta promena dogoditi veoma brzo – kazao je Peković, pred početak sastanka predstavnika regionalnih radiodifuznih regulatornih tela koji se održava u Beogradu.

On je istakao da zakon sam po sebi nije dovoljan i da to potvrđuju evropska iskustva.

-Mora postojati nešto što se zove samoregulativa, mora postojati veća odgovornost urednika medija – poručio je Peković.

Održavanje regionalnog sastankla na kojem učestvuju predstavnici iz Bosne i Hercegovione, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Crne Gore organizovala je Republička radiodifuzna agencija Srbije. Povod za sastanak su rialiti programi koji se emituju i međusobno preuzimaju sa televizija na području bivše Jugoslavije.

Povezana vest:  FARMA 3. SEZONA, Dan na farmi obeležila suđenja

Prema rečima Pekovića, kada je reč o emitovianju rialiti programa najproblamitičniji su „nasilje, zloupotreba i ugrožavanje psihofizičkog i moralnog razvoja maloletnika“.

-Svedoci smo da komercijalni mediji danas zbog tržišne utakmice požele da neke senzacionalističke teme i skandale zloupotrebe na takav način da podignu rejting. Posledice tog rejtinga ostaju dugotrajnije namećući jedan stil ponašanja koji nije prihvatljiv – kazao je Peković.

Predstavnici regionalnih radiodifuznih tela složili su se da sadržaji koji se emituju u rialiti programima prevazilaze granice i nisu problem pojedinačnih država na ovim prostorima, već zajednički problem.

Povezana vest:  FARMA 3. SEZONA, Duelisti za ovu nedelju su Paroški, Šikica i Katarina

Pre početka sastanka zajednički su najavili da će pokušati da usklade i usaglase pravila emitovanja rialiti programa.

Pomoćnik direktora crnogorske Agencije za elektronske medije i monitoring medija Momčilo Stojanović ocenio je da komercijalnim medijima treba omogućiti uslove za ravnopravnu tržišnu utakmicu, a da je najveća odgovornost na javnim servisima koji treba da se bave ukusom i zaštitom baštine i kulture.

-Stiče se utisak da imamo jako čednu populaciju i zle medije, pa ih oni kvare. Svi se zgražavaju javno, ali svi gledaju – kazao je Stojanović.

On je naveo da u radu komercijalnih medija na regionalnom nivou ipak treba precizirati i ujednačiti neke uslove i objasniti šta se može, a šta ne može.

Povezana vest:  Nova serija sa elementima zavere, ANOMALIJA, premijerno na DIVA kanalu od 25. avgusta

-Granica ukusa treba da bude taman ona koja je i u svim drugim oblastima. Šta mislite, da mediji budu fini i umiveni, a da u parlamentima i svakodnevnom životu imamo neke sasvim druge stvari – kazao je Stojanović.

Pomoćnica direktora Regulatorne agencije za komunikacije Bosne I Hercegovine Helena Mandić navela je da je to telo do sada izreklo pet sankcija za prekršaje u emitovanju televizjskog programa, a od toga su tri programa bila emitovana iz drugih država.

-Nemamo nikakva posebna pravila u kodeksu za emitovanje koja se tiču rialiti programa. Oni idu kao i svi ostali programi, ako dobijemo prijavu protiv takvog programa ili sami dođemo do saznanja da je kodeks prekršen sprovodimo istragu i reagujemo u skladu sa tim – navela je Mandić.