ivan_ivanovic

RRA obustavio postupak protiv TV Prva, Pink kažnjen sa 750.000 dinara

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) saopštio je danas da nije bilo govora mržnje u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ Televizije Prva, a TV Pink je novčano kažnjena sa 750.000 dinara zbog emisije „Trenutak istine“, emitovane oktobra 2009.

Savet RRA je saopštio da je obustavio postupak za oduzimanje dozvole, pokrenut protiv Televizije Prva zbog emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“, smatrajući da nije bilo govora mržnje, niti elemenata kršenja Zakona o radiodifuziji.

Povezana vest:  Nove serije u maju na UNIVERSAL CHANNEL

Agencija je na osnovu izveštaja svojih službi i izjašnjenja emitera istovremeno prihvatila i uveravanja da, bez obzira na prirodu emisije, ne samo da neće biti povređen Zakon o radiodifuziji i Kodeks emitera, već će urednički kolegijum TV Prva ubuduće s dužnom pažnjom voditi računa da ne bude pređena granica dobrog ukusa.

U saopštenju je navedeno da je Prekršajni sud u Beogradu,  po prijavi RRA povodom emisije „Trenutak istine“, emitovane oktobra 2009, izrekao TV Pink kao pravnom licu kaznu od 750.000 dinara, dok je odgovornom licu izrečena kazna od 40.000 dinara.

Povezana vest:  Duh slobodo juri na Minimaxu

„Sud je ovom odlukom stao na stanovište da navedeni program, kako je to navedeno u prijavi RRA, protivan odredbama Zakona kojima se štiti fizički, mentalni i moralni razvoj dece i omladine“, smatra Agencija.

U skladu sa odlukom Saveta, navedeno je u saopštenju, vlasnička struktura svih nacionalnih emitera biće u najkraćem roku objavljena na sajtu Agencije. Savet RRA je svim kablovskim operaterima uputio apel da u svoju ponudu uvrste programe regionalnih i lokalnih emitera na područjima za koje ti emiteri imaju dozvolu.

Povezana vest:  NANOVIJA DVANAESTA SEZONA MEGAHITA "U KORAK SA KARDAŠIJANIMA" PREMIJERNO OD 1. MAJA NA E! KANALU

U nedostatku zakonskih ovlašćenja da ovu problematiku reguliše obavezujućim aktom, RRA će se obratiti Ministarstvu kulture kako bi se pronašao zadovoljajuvći model regulisanja ove problematike i pre donošenja novog seta medijskih zakona i to u skladu sa dobrom evropskom praksom, navadeno je u saopštenju.