pink

NUNS: TV Pink krši zakon!

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputilo je danas javnu kritiku televiziji Pink zbog najave vlasnika te medijske kuće Željka Mitrovića da će u program bojkotovati reklamiranje hrvatskog turizma, muzike i kinematografije.

-Mediji su javno dobro i niko, pa ni vlasnik medija, nema pravo da programske sadržaje podređuje ličnim razlozima i interesima – naveo je NUNS u saopštenju.

Povezana vest:  Novo partnerstvo kompanije Discovery Communications i Olimpijskog kanala u Evropi

NUNS ističe da je odluka TV Pink u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju koji stranim pravnim i fizičkim licima garantuje ista prava kao i domaćim i koji nedvosmisleno zabranjuje diskriminaciju oglašivača zbog rasne, nacionalne ili etničke pripadanosti.

To novinarsko udruženje je ocenilo problematičnom izjavu Mitrovića da TV Pink „više nikada neće biti u prilici da zataškava incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na letovanju u Hrvatskoj“.

Povezana vest:  Danijel Radklif bi igrao u seriji Glee

„‘Zataškavanje'“ činjenica predstavlja najgrublje kršenje elementarnih profesionalnih i etičkih principa infomativne delatnosti“, naveo je NUNS uz očekivanje da Savet Republičke radiodifuzne agencije hitno razmotri da li je odluka TV Pink suprotna i Zakonu o radiodifuziji.

Mitrović je nakon odluke vlasti Hrvatske da oglase prodaju njegove zaplenjene motorne jahte „El Bosco“, za danas sazvao sednicu Upravnog odbora Pink medija grupe, a među tačkama dnevnog reda su „ukidanje hrvatske muzike i kinematografije u svih pet zemalja, u kojima Pink ima svoje televizije“ i „posebna briga o kontroli kvaliteta hrvatskih proizvoda u zemljama van Hrvatske“.

Povezana vest:  Blair u seriji "Tračara" nosi romantičnu venčanicu Vere Vang!

Na snagu je stupila zabrana reklamiranja hrvatskog turizma, saopštio je juče Mitrović.