ivica dacic 1 kzn
RRA preporučio da se ne emituje skrivena kamera sa Dačićem
 
Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) preporučio je danas svim emiterima da se „uzdrže“ od emitovanja emisije „Nemoguća misija“ u kojoj je učesnik bio predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Dačića je u skrivenoj kameri intervjuisala manekenka Branka Knežević koja je bila u kratkoj suknji i, po navodima medija, nije imala donji veš, a kamera je zabeležila Dačićeve poglede i osmehe. Snimak je objavljen na mnogim internet sajtovima.
-Savet preporučuje svim emiterima da se uzdrže od emitovanja ovog, ali i svih sličnih sadržaja koji svojom estetikom i etikom ne ispunjavaju elementarne uslove da budu emitovani: vredaju dostojanstvo ličnosti, ugrozavaju pravo na privatnost, ne vode racuna o zastiti dece i maloletnika – navodi se u saopštenju RRA.
Savet RRA je upozorio da bi emitovanje takvih sadržaja bilo suprotno Zakonu o radiodifuziji i Kodeksu o ponašanju emitera, što kao posledicu ima pokretanje postupaka za izricanje mera emiterima.
-Savet ocekuje da će zakonom koji će uskoro biti usvojen i zameniti sadasnji Zakon o radiodifuziji dobiti ovlašćenja da u ovakvim situacijama brže i efikasnije reaguje – navodi se u saopštenju.
U saopštenju se ističe da Savet retko ima priliku da reaguje pre nego što neki program bude emitovan jer ne postoji zakonska obaveza emitera da bilo koji programski sadržaj dostave na uvid RRA pre emitovanja.
-U ovom slučaju, pre svega sa interneta i iz štampanih medija Savet je upoznat sa jednim delom sadržaja i načinom na koji je pomenuta emisija snimljena, pa je zahvaljujući tim saznanjima i podacima na svojoj današnjoj sednici doneo zakljucak da preporuči emiterima da se uzdrže od emitovanja ‘Nemoguće misije’ – navodi se u saopštenju.
A produkcija „Nemoguća misija“ saopštila je da neće emitovati spornu emisiju.
-Veoma smo neprijatno iznenađeni izjavom savetnika za nacionalnu bezbednost premijera Ivice Tončeva da je epizoda skrivene kamere u kojoj je učestvovao Dačić, uperena ka narušavanju ugleda države. Ideja i sama forma naše emisije nikada nije imala ulogu da nekoga ismeva, a posebno da naruši ugled države što se nije desilo ni u ovom konkretnom slučaju – piše u saopštenju objavljenom na Fejsbuk profilu produkcije.
Povezana vest:  ’Zvezde Granda’, ’Zvezde Granda - specijal’ i ’Praktična žena’ uskoro na Pinku!