donald-duckPaja Patak puni 79 godina

Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih crtanih likova Volta Diznija, Paja Patak, sutra puni 79 godina.
Sa žuto-narandžastim kljunom i nogama, obično u mornarskoj košulji, sa kapom na glavi i leptir mašnom oko vrata, ovaj patak, prvi put se pojavio u kratkometražnom filmu serije „Silly Symphonies“ 1934. godine, a nakon tri godine kasnije postao junak crtanih filmova u punom smislu.
Ono što karakteriše lik ovog crtanog junaka jeste njegova naprasita ličnost, nestrpljivost, tvrdoglavost i česti izlivi besa. Međutim, iako, može biti glasan, grub i sebičan, on je u biti izuzetno lojalan, iskren i šarmantan. Sve će učiniti da pomogne prijatelju u nevolji.
Paja Patak je izmišljen kao protivteža Miki Mausu, liku bez mane, ali njegova ljubomora ponekad stoji na putu njihovog prijateljstva i izaziva ga da se ponekada ponaša kao zločinac.
Odlika lika Paje Patka je i ta da je opsednut novcem, blagom i zlatom što se primećuje kroz odnos sa njegovim stricem Bajom, cicijom koja živi na visokoj nozi. Paja Patak je brzo dobio na popularnosti i postao čak i veća zvezda od samog Mikija Mausa.
Njegova naprasita priroda predstavlja mač sa dve oštrice. Nekada mu to predstavlja prepreku, ali često mu i pomaže, jer kada se suoči sa nekom pretnjom on može biti uplašen, ali umesto da se pobegne, on se tada opet naljuti i tada uzima „stvar u svoje ruke“, te se hrabro bori sa duhovima, ajkulama, divokozama, sa silama prirode odakle izlazi kao pobednik.
Uprkos negativnim crtama u karakteru, ovaj simpatični patak je generalno dobra osoba. NJega često možemo videti kako se opušta u ležaljci ili fotelji, bez briga, sve dok se nešto ne desi i poremeti njegov mir, nakon čega on burno reaguje. Takođe, voli da se hvali, posebno kada je veoma vešt u nečemu.
Uprkos svojoj prirodi, Paja Patak, nesebično deli ljubav svojim nećacima, Gaji, Vlaji i Raji i tretira ih kao sopstvenu decu.
Paja Patak ima devojku Patu, tri sestrića i bogatog strica Baju, a njegovi drugari su Miki Maus, Mini Maus, Mića, Belka, Horacije, Pluton, Hromi Daba, veverice Čip i Dejl i drugi. O ovom liku koji i danas usrećuje najmlađe snimljeno je nebrojeno mnogo crtanih filmova.
Prepoznatljiv glas ovom simpatičnom liku dao je glumac Klarens Neš i to je trajalo sve do njegove smrti 1985. godine. To je u velikoj meri bio polu-razumljivi govor, kako bi slika o ovom liku bila ubedljivija. Od 1985, glas Paji Patku dao je Toni Anselmo.

Povezana vest:  TV Pink: Mitrović je kontinuirano trovan