pevaj brate snimanje 2
Premijera predstave „Pevaj, brate 2“ 16. oktobra
 
Predstava „Pevaj, brate 2“ Stevana Koprivice, u kojoj igraju Andreja Milošević, Milan Kalinić i Milan Vasić, rađena u produkciji „FaVi“ teatra, biće premijerno izvedena 16. oktobra u Domu sindikata, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
„Pevaj, brate 2“ je nastavak hit predstave koju je na više od 200 izvođenja videlo blizu 150.000 ljudi, a pre svečane premijere u Beogradu, komad će biti igran u Vršcu 8. oktobra, Batočini 9. oktobra, Paraćinu 10. oktobra, Sremskoj Mitrovici 11. oktobra i u Kumanovu, na Danima komedije, 12. oktobra.
Koprivica je rekao da je trebalo mnogo truda producentu Milutinu Bati Karadžiću i Miloševiću da ga ubede da napiše novi komad, jer je uverenja da „u istu vodu je nemoguće dva puta stati“.
„Ali učinilo mi se da je ipak moguće ne stati dva puta u istu vodu i sa ova tri estradna luzera reći nešto drugo“, kazao je Koprivica.
On je objasnio da predstava najviše podseća na televizijsku formu sitkoma, ali „na pozorišni način suočava junake sa temama kao što su evropska zajednica, Kosovo, tranzicija“.
„Ne bavimo se tim temama na estradni način, već se bolna svakodnevnica predstavlja kroz smeh. Situacija je bizarna. Godina je 2015. Evrosong se održava u Albaniji, u Đirokastri, rodnom gradu Envera Hodže, a naši junaci su u specifičnim okolnostima, naročito pošto ih je za učešće na Evrosongu izabrala Skupština Srbije tesnom većinom“, nagovestio je Koprivica radnju predstave.
Komad, prema njegovim rečima, odudara od nečega što bi publika očekivala posle prvog dela, a smeh im je bio glavni zadatak, pošto je „komedija prognana iz domaćih pozorišta“.
Milošević je rekao da je predstavu trebalo da režira Slavenko Saletović, ali je zbog obaveza bio sprečen, tako da su Kalinić, Vasić i on preuzeli taj posao na sebe, ne želeći da drugom reditelju nametnu već gotov koncept.
„Bilo je vrlo teško, jer nismo imali nekog u publici koji bi posmatrao nas trojicu šta radimo, ali je to bila i prilika da dodatno izgradimo sebe, vidimo šta možemo kada nemamo pomoć. Dobrim zanatskim pristupom smo uspeli da se izborimo sa tim“, istakao je Milošević, primetivši da nije lako napraviti komediju koja nije banalna i površna i u kojoj humor ima utemeljenje.
On je najavio ozbiljan komad, komediju sa malo gorčine, u kojoj smeh ima „posebnu težinu“, sa psihološki bolje obrađenim likovima, o malim ljudima i tome kako se oni bore protiv velikih geo-političkih potresa.
Vasić je priznao da je osećao ogroman teret zbog uspeha prvog dela i čestog pitanja: Da li će drugi deo biti bolji?
„Sada mislim da imamo sjajan komad i da ga publika neće upoređivati sa prethodnim“, dodao je on.
Kalinić je rekao da im je olakšavajaća okolnost bila što nisu „pravili nove likove“. „Samo smo se našli u novoj situaciji i trebalo je izgraditi nove odnose“, kazao je on.
Muziku potpisuje Nebojša Jakovljević – Šone iz grupe „Osvajači“, tekst songova Koprivica, a kostimograf je Ana Radojičić.
Povezana vest:  Džeju Lenou najvažnija američka nagrada za humor