Merlin 01Merlin 2 samo na AXN Adriji

Britanska fantastično-avanturistička serija Merlin krenula je s emitovanjem 2008. i mada prve reakcije nisu bile najsjajnije, ubrzo je stekla zavidnu gledanost i popularnost, kako u Velikoj Britaniji, tako i u SAD-u. Merlin je nastao po uzoru na seriju Smallvile koja prati tinejdžerske avanture Supermana, a radnja je smeštena u mladim danima legendarnog čarobnjaka i princa, kasnije kralja Arthura.
Merlin kao mladi čarobnjak stiže u Camelot, gde mu majka ugovara boravak kod dvorskog lekara. Tamno otkriva da je kralj Uther Pendragon zabranio magiju i bacio u zatočeništvo poslednjeg velikog Zmaja, duboko ispod zamka. Arthur čuje zagonetne glasove koji mu govore da istraži tamnice ispod Camelota, gde susreće Zmaja i saznaje da mu je sudbina namenila zadatak – zaštitu Utherovog sina Arthura, koji će jednog dana voditi kraljevstvo. Njihov prvi susret pak, ne prolazi idelano, ali nakon što mu Merlin spašava život, dva mladića počinju da se zbližavaju. Nakon što pred napadima zle Morgane budućnost Camelota biva dovedena u pitanje, budući kralj i njegov čarobnjak moraju da stvore jako savezništvo kako bi spasili kraljvstvo.
Serijal o avanturama mladog Merlina, Arthura, Guinevere i Morgane, na malim ekranima se zadržao čak pet sezona, a finalne epizode emitovane su za Božić 2012. godine. Glumačku postavu predvode mladi britanski glumci Colin Morgan (Merlin) i James Bradley (Arthur), kao i mlada Angel Coulby (Guinevere) i irski model/glumica Katie McGrath, koja igra Arthurovu sestru Morganu, koja se kroz seriju pretvara u glavnu negativku.
Druga sezona Merlina emituje se svakog radnog dana u 9:30 samo na AXN Adriji.

Povezana vest:  Nove avanture u serijie “Zlato Beringovog mora”