Na putuFestove premijere na RTS-u

Povodom 42. Festa, februar će biti mesec Festovih premijera na RTS-u. Kao svojevrsna televizijska uvertira u Beogradski međunarodni filmski festival, na programima Javnog servisa biće emitovana igrana ostvarenja, koja su obeležila recentna izdanja popularne filmske fešte.
Ljubav (Amour, 2012) – Žorž i Ana su u svojim osamdesetim. Oni su penzionisani profesori muzike. Njihova ćerka živi u inostranstvu i takođe je muzičarka. Jednog dana Ana pretrpi napad. To stavlja na iskušenje njihovu ljubav…
U glavnim ulogama: Žan-Luj Trentinjan i Emanuel Riva, Izabel Huper…
Film Mihaela Hanekea, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 2012. godine, biće prikazan 13. februara na Drugom programu RTS-a u 22 časa.
Na putu (On the Road, 2012) – Film brazilskog reditelja Valtera Salesa, poznatog po filmu Dnevnik motocikliste, adaptacija je romana Džeka Keruaka u kojoj glavne uloge tumače Kristen Stjuart, Sem Rajli i Garet Hedland.
Nakon očeve smrti, Sal, pisac u usponu, upoznaje Dina Morijartija, beskrajno šarmantnog bivšeg kriminalca, oženjenog veoma liberalnom i zavodljivom Merilu.
Sal i Din odmah postaju prijatelji. Rešeni da ne ostanu robovi sputanog života, gladni slobode, troje mladih ljudi kreću na put u potrazi za svetom, za drugima, za sobom.
Uloge: Kristen Stjuart, Vigo Mortensen, Ejmi Adams, Kirsten Danst, Stiv Bušemi, Garet Hedland, Elizabet Mos, Sem Rajli, Tom Steridž, Terens Hauard…
Ostvarenje će biti prikazano 18. februara na Drugom programu RTS-a u 22 časa.
Anđeoski deo (The Angels’ Share, 2012) – Robi krišom posećuje porodilište da bi video sina, zaklevši se da dete neće imati tragičan život poput njegovog.
Pošto je izbegao zatvor za dlaku, data mu je poslednja šansa – dobrotvorni rad u gradu. Tako upoznaje Rina, Alberta i Moa, koji, kao i on, ne mogu da nađu posao zbog kriminalne prošlosti.
Misleći da će im to pomoći u životu, odaju se piću, ali ne jeftinom vinu, već najboljem molt viskiju na svetu.
U glavnim ulogama: Pol Branigan, Džon Henšo, Gari Mejtland…
Film koji je režirao Ken Louč osvojio je nagradu žirija u Kanu 2012. godine, kao i BAFTA Skotland nagradu. Film će biti prikazan 21. februara na Drugom programu RTS-a u 22 časa.
Najbolja ponuda (La migliore offerta, 2013) – Virdžil Oldman je bogat, poznat, talentovan i beskrupulozan aukcionar i kolekcionar čiji elitizam kombinovan sa opsesivno-impulsivnim tendencijama nadoknađuje njegovu usamljenost.
Najveću radost daje mu njegova tajna kolekcija ženskih portreta iz svake ere i svakog žanra koju je sakupio na nepošten način i bez kajanja. Pošto je narciosoidan, ne saoseća s ljudima koje je prevario.
Kada ga kontaktira naslednica koja želi da proda izvesna umetnička dela, iznerviran je zbog toga što ona komunicira s njim samo telefonom.
Ubrzo to počinje da ga intrigira, da bi konačno postao opčinjen misterijom koja je okružuje. U njegovim očima ona je savršena žena – prelepa, pametna i nedostižna. Njihov odnos uz još dvoje novih prijatelja promeniće njegov svet na neverovatne načine.
U glavnim ulogama: Džefri Raš, Džim Sterdžes, Silvija Hoks.
Film koji je režirao Đuzepe Tornatore biće prikazan 25. februara na Drugom programu RTS-a u 21.30 časova.
S ljubavlju, Merilin (Love, Marilyn, 2012) – Dokumentarni film obiluje odlomcima iz knjiga koje su napisali prijatelji Merilin Monro, kao i citatima iz njenog dnevnika i pisama.
Od svih zvezda u istoriji Holivuda, niko nije imao „snažniju mešavinu glamura i tragedije“ nego Merilin Monro.
Film istražuje život i misli ove filmske zvezde i kako je ona ostvarila svoj san odlučnošću i smelošću.
Osim toga, kroz razgovore sa Merilinim kolegama i poznanicima, otkrivamo njenu emocionalno samouništenje pod seksističkim pritiscima Holivuda.
U glavnim ulogama: F. Marej Ejbraham, Elizabet Benks, Ejdrijan Brodi…
Film koji je režirala Liz Garbus biće prikazan 26. februara na Drugom programu RTS-a u 22 časa.

Povezana vest:  VIASAT WORLD POKREĆE TV1000 RUSSIAN KINO OTT USLUGU