tate mateKorisni saveti za buduće tata-mate: Podsetnik za prvu posetu mami i bebi u porodilištu

Vrata Škole za tate (i tata-mate) by Kombank ponovo će se otvoriti za novu grupu polaznika 13. aprila, u Domu Omladine u 10 časova. Oni će imati prilike da saznaju zašto je važno biti privržen roditelj i kako mogu da izađu na kraj sa stresom koji je neminovan kada prinova stigne u kuću.
Predavači škole će ih takođe naučiti veštinama kao što su menjaje pelena, uspavljivanje i smirivanje bebe kad plače, zahvaljujući kojima će postati ravnopravni partneri mamama u odgajanju deteta! Jedan od korisnih saveta koje će čuti je i podsetnik šta je mami i bebi zaista potrebno doneti u prvu posetu.
1. Voda
2. Keks i suvo grožđe
3. Sok od jabuke
4. Bade mantil i spavaćica
5. Osnovna higijena za mamu
6. Pelene, vlažne maramice i mast za bebu
Prvog dana, psihološkinja Ivana Vukmirica-Baćanović, bračna i porodična psihoterapeutkinja, razgovaraće sa polaznicima o promenama koje nastaju u porodici rođenjem bebe. Specijalan gost škole biće Miljan Milićević, voditelj, koji će sa polaznicima podeliti iskustvo koje je stekao kao otac.
Drugi dan škole je zbog predstojećih uskršnjih praznika zakazan za 27. april, kada će dr Radovan Lukešević, načelnik urgentne službe Instituta za majku i dete, davati polaznicima dragocene savete o zdravlju beba i bolestima koje su karakteristične za najraniji period života. Istog dana će Marko Obradović, pedijatrijski tehničar KC Dragiša Mišović, preneti budućim tata-matama praktično znanje i naučiti ih značajnim „veštinama“ poput previjanja, oblačenja i kupanja bebe.
Školu je do sada završilo 150 polaznika, realizuje se uz podršku Unicefa i Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, a zahvaljujući saradnji sa Komercijalnom bankom, besplatna je za sve tate i tata-mate!

Povezana vest:  Doncafé za decu bez roditeljskog staranja

O Školi za tate (i tata-mate) by Kombank
Škola za tate (i tata-mate) by Kombank je projekat jedinstven u Srbiji i regionu. Cilj Škole je da pruži psihološku i praktičnu pomoć tatama novorođenih beba i budućim očevima da se što bolje snađu u novoj ulozi. Brojna istraživanja pokazuju da deca koja imaju dobar odnos sa očevima ređe pate od depresije, anksioznosti i poremećaja ponašanja (laganje, krađe, bežanje iz škole i od kuće, i dr). Takođe, istraživanja pokazuju da očevi koji su aktivno uključeni u život svoje dece, u pogledu dostupnosti, odgovornosti i zajedničkih aktivnosti sa decom, predstavljaju faktor za razvoj visokih kognitivnih sposobnosti, empatije i manje rodnih strereotipa.
Održava se 2 dana mesečno, nedeljom, po 3 sata. Zainteresovani se mogu prijaviti preko sajta www.tata-mata.rs i pratiti rad škole putem zvanične Facebook stranice https://www.facebook.com/skolazatatamate.

Povezana vest:  NIVEA dobija novi globalni dizajn