Wyclef_JeanaObrazovanje važno za Haiti, kaže Vajklef Žan
 
Ulaganje u obrazovanje pomoglo bi Haitiju da se oporavi od posledica razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju u januaru, ocenio je haićanski pevač Vajklef Žan (Wyclef Jean).
U intervjuu Asosiejted presu, pevač i producent je kazao da bi vlada i neprofitne organizacije trebalo da usmere pažnju na povećanje stope pismenosti koja u toj siromašnoj zemlji sada iznosi 50 odsto od devet miliona stanovnika.
-Ako želimo da uđemo u 21. vek, ne znam kako ćemo to da uradimo sa stanovništvom koje ne zna da čita i piše – kazao je Žan.
Razaranja naneta zemljotresom „Hatiju daju novu priliku“, kazao je pevač i dodao: – Moramo da razmišljamo strateški o tome kako da rešavamo situaciju bez emocija.
Vajklef Žan, čija fondacija Jele Haiti pomaže u otklanjanju posledica zemljotresa, demantovao je glasine da će se jednog dana kandidovati za predsednika Haitija.
-Kada bih prihvatio posao predsednika, ne bih za svoju zemlju mogao da učinim onoliko koliko sada činim – kazao je Žan, koji je posle zemljotresa organizovao teleton kojim je prikupljeno 66 miliona dolara.
Haićanski pevač ocenio je da je njegovoj zemlji potrebno snažnije vođstvo, ali je izbegao da direktno kritikuje predsednika Renea Prevala, koji se retko pojavljivao u javnosti posle zemljotresa 12. januara, u kojem je poginulo 230.000 ljudi, a njih 1,3 miliona je ostalo bez doma.
-Ne mogu da kritikujem predsednika Prevala. Uradio je šta je mogao sa onim čime je raspolagao. O tome se uvek može voditi debata: Da li je mogao da uradi više? Da kaže više? – rekao je pevač.
Vajklef Žan je kazao i da će za dve sedmice otputovati na Haiti kako bi pomogao u izgradnji privremenih skloništa za žrtve zemljotresa. To će, kako je rekao, biti lakši zadatak od onoga s kojim je bio suočen kada je neposredno posle zemljotresa otputovao u rodnu zemlju.
-Tada sam sakupljao mrtva tela – kazao je. 
Povezana vest:  Posle 85 godina Kuran čitan u Aja Sofiji