NDF VladicinHanLepenica ugovor-7287PROJEKAT „ŠKOLICE ŽIVOTA – ZA DETINJSTVO“ STIGAO I U VLADIČIN HAN
Nov prostor za igru i učenje predškolaca

Novak Djoković Fondacija potpisala je danas ugovor sa Opštinom Vladičin Han o otvaranju nove Školice života, koja će se nalaziti u okviru Društvenog centra, u selu Lepenica. Na veliku radost roditelja i više od 80 dece iz Lepenice, uskoro će predškolci i njihovi mlađi drugari moći da se druže u renoviranom prostoru, koji je opština ustupila za potrebe realizacije projekta.
U radove na adaptaciji koji započinju u junu, uključiće se i opština, a za najmlađe stanovnike ovog i nekoliko okolnih sela, pored adaptiranog prostora, biće uređen i deo za igru u okviru dvorišta Društvenog centra. Projektom su predviđena i dodatna sredstva za edukaciju predstavnika lokalne samouprave i vaspitača o važnosti predškolskog obrazovanja i metodologije razvijanja specijalizovanih programa za rad sa decom predškolskog uzrasta.
– Ukupna vrednost projekta iznosi 5.200.000 dinara, u koje je uključena adaptacija i opremanje prostorije prilagođene deci uzrasta od tri do pet i po godina, kao i uređenje dvorišta za igru. Do sada su u Društveni centar dolazili isključivo roditelji sa decom školskog uzrasta i to pre svega porodice koje pripadaju socijalno ugroženim kategorijama. Zahvaljujući Školicama života, postojeći uslovi biće unapređeni i otvoreni za mlađu decu. Za nas je, takođe, veoma važno da su mališani i roditelji već navikli da dolaze u Centar, zato će biti lako uključiti i porodice sa decom predškolskog uzrasta. Potrudićemo se da napravimo bezbedne i podsticajne uslove u kojima mališani mogu da pohađaju posebne i specijalizovane programe u predškolskom obrazovanju – izjavila je, prilikom potpisivanja ugovora, Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer Novak Djoković Fondacije.
Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, istakao je da je ovaj projekat od izuzetne važnosti, jer obuhvata decu ranog uzrasta koja nisu uključena u predškolsko obrazovanje.
– S obzirom na to da opština ima ograničene kapacitete, do sada nije imala mogućnost da se okrene svoj deci koja žive u ruralnom području našeg mesta. Verujemo u ovaj projekat i potrudićemo se da doprinesemo njegovoj implementaciji u narednih 18 meseci kako bismo obezbedili održivost i nakon njegovog završetka – naglasio je Mladenović.
Implementacija projekta Školice života sprovodi se u saradnji sa CIP Centrom za interaktivnu pedagogiju. Reč je o projektu koji je nastao kao izraz želje da se deca podstaknu da sanjaju i da odrasli učine sve što je u njihovoj moći da im te snove ostvare. Do sada su izgrađene tri Školice u Ljigu, Raškoj i Kniću, a u planu je da ove godine četiri nove budu otvorene.

Povezana vest:  Film Majkla Džeksona Captain EO ponovo u Diznilendu