diet drinksNova studija pokazuje da napici sa niskokalorijskim i zaslađivačima bez kalorija pomažu pri gubljenju kilograma

Revolucionarno kliničko ispitivanje objavljeno u časopisu Obesity, još jednom potvrđuje da napici zaslađeni niskokalorijskim i zaslađivačima bez kalorija mogu da pomognu kod skidanja kilograma ako se koriste u kontinuitetu. Ovo je prva studija koja direktno upoređuje uticaj niskokalorijskih i zaslađivača bez kalorija sa vodom kod mršavljenja i tako daje novi uvid u njihovu ulogu u zdravoj ishrani.
U ovom dvanaestonedeljnom kliničkom ispitivanju na 303 učesnika, pod vođstvom prof. Džejmsa Hila (James Hill), meren je uticaj napitaka sa niskokalorijskim i zaslađivačima bez kalorija u okviru bihejvioralnog programa mršavljenja. Ustanovljeno je da su osobe koje su pile napitke sa niskokalorijskim i zaslađivačima bez kalorija smršale za 44 odsto više – u proseku 5,95kg za 12 nedelja – od onih u kontrolnoj grupi koje su pile vodu, koje su izgubile u proseku 4,09kg u istom periodu. Grupa koja je konzumirala niskokalorijske i napitke bez kalorija je imala manji osećaj gladi od kontrolne grupe koja je pila vodu.
Ova otkrića dodatno podržavaju veliki broj dokaza , , , , da su niskokalorijski i napici bez kalorija korisna opcija za osobe koje žele da smanje ili kontrolišu unos kalorija a da pritom i dalje uživaju u slatkom ukusu. Podaci koje je na ISA konferenciji u aprilu 2014. godine predstavio prof. Adam Drunovski (Adam Drewnowski) govore da osobe koje koriste niskokalorijske i zaslađivače bez kalorija takođe najčešće imaju zdraviju i balansiraniju ishranu i fizički su aktivnije .
ISA smatra da napici sa niskokalorijskim i zaslađivačima bez kalorija imaju korisnu ulogu u uvođenju i održavanju balansirane ishrane.
Obezbeđivanjem slatkog ukusa bez kalorija, niskokalorijski zaslađivači mogu da daju veliki doprinos zdravoj ishrani uz kontrolu kalorija. Takođe ne doprinose kvarenju zuba.

Povezana vest:  TELENOR POKLONIO PARK BEOGRADU, Kod Kule Nebojša posađeno je 1000 sadnica bambusa, lavande, drena, jasmina (FOTO)