MF otvaranje foto Bojana Janjic 8
OTVOREN ŠESTI MIKSER FESTIVAL – SAVAMALA – EPICENTAR „ODRŽIVIH UTOPIJA“
 
Sinoć je u Mikser Houseu otvoren šesti po redu Mikser festival. Otvaranje je proteklo u znaku heroja, sugrađana koji su nesebično prethodnih nedelja pomagali drugima, kojima je posvećen kratki film u produkciji Mikser tima. Festival je otvorila Maja Lalić, kreativni direktor Miksera, a ceremoniju je uveličao nastup vojnog orkestra „Stanislav Binički“.
„Mesecima smo vredno radili na pripremi programa festivala pod okriljem teme „Održiva utopija“ sa idejom da tokom ova četiri dana u Savamali pokažemo da drugačiji, humaniji izbori u razvoju gradova i društva i te kako postoje. Okupili smo ljude iz celog sveta koji aktivno žive i sprovode svoje lične i profesionalne utopije u realnost. Nedavni nemii događaji su aktuelizovali naše teme i stavili snažan pečat solidranosti na naše delovanje u okviru Mikser festivala 2014 i inspirisali nas da i u mirnodopskim uslovima nastavimo promovisnje ideje da razvoj gradova ne podrazumeva samo izgradnju samo fizičke infrastrukture, već uspostavljanje brojnih međuljudskih drušvenih odnosa u kojima empatija i solidarnost igraju ključnu ulogu“, rekla je Maja Lalić povodom otvaranja Mikser festivala 2014.
Prve festivalske večeri, u dupke punom prostoru Depo magacina nastupili su neki od najboljih domaćih rok bendova: „Plejboj“, „Jarboli“, „E-play“, kao i ad-hoc sastav „Trese, lupa, udara“.
Od petka se čitava Savamala pretvara u stecište kreativne energije i interesantnih dešavanja, a festivalski sadržaji dostupni su već od 12 časova.
Posetioci drugog dana festivala mogu da prošetaju do Španske kuće, čiju unutrašljost oslikava umetnički kolektiv iz Madrida, Boa Mištura, i otkriju koju srpsku poslovicu će ispisati na zidovima ovog zapuštenog zdanja, kao i da budu svedoci završnih radova na muralu „Imitacija života broj 9“ iznad Mikser House-a, za koji je zadužen dvojac iz Švajcarske „Nevercew“.
Svi zainteresovani koji žele da preispitaju čin pljuvanja i saznaju da li on može da se tumači u pravcu sađenja lepše i razigranije mogućnosti, pozvani su da se pridruže umetnici Karmen C. Vong u gastro performansu „Saosećajno pljuvanje“ na stepeništu ispod Brankovog mosta, sa početkom u 17 časova.
Još jedan provokativni performans zakazan je za petak u 20 časova u Mikser House-u, „Čin pisanja“ Šelbatre Jašari, u kojem će umetnica, sedeći na stolici gornjeg dela tela pokrivenim burkom i otkrivenih nogu, ponuditi posetiocima svoje telo kao platno za izražavanje misli.
Otvorene su i izložbe „(Est)etika turbo-folka“ u Karađorđevoj 40, „3×3“ u koncept baru Zavod, kao i intermedijalnu video instalaciju u Simpo studiju (Hercegovačka 4), „Youtopia / yo͞oˈtōpēə“, koja nastaje kao rezultat zvučnog i govornog performansa u izvođenju stanovnika Savamale i posetilaca Mikserfestivala.
Mikser festival se, u skladu sa tradicijom, i ove godine stavlja u funkciju jedinstvenog poligona za realizaciju ideja neafirmisanih talenata iz oblasti dizajna. Odabrani mladi dizajneri su dobili šansu da predstave svoja viđenja „Održive utopije“ i odgovore na to kako vide doprinos dizajna opštem društvenom boljitku. Pored već etabliranih Mikserovih talent platformi „Ghost Project“ i „Young Balkan Designers“, predstaviće se i projekat Hrvatskog dizajnerskog društva „Hungry designers“. Selekciju radova mladih dizajnera sa konkursa „Ghost project“ moći ćete da pogledate u salonskom stanu u Crnogorskoj 8, dok će se pobednički radovi konkursa „Mladi balkanski dizajneri“ i „Gladni dizajneri“ predstaviti u Mikser House-u.
Panel diskusije u okviru programskog segmenta „Mikser razgovori“ će se u petak, 6. juna, od 13 časova, baviti temama kreativnih industrija i turizma i obuhvatiće konferenciju „Stvaranje kulturnog i kreativnog potencijala za razvoj turizma“ koja je deo projekta „Dunavska festivalska mreža“ i ima za cilj da predstavi potencijal domaće kreativne industrije kao razvojnog faktora, pozicioniranje i razvoj festivala kao aktivatora turističkog razvoja, i pozicioniranje Srbije na međunarodnom tržištu.
Najmlađi posetioci festivala će u okviru prorgama Mikser kids, u Karađorđevoj 53, od 12 do 20 časova, imaće priliku da razviju maštu i kreativne sposobnosti, nauče nešto novo i dobro se zabave, na nizu dečjih radionica i programa, specijalno kreiranih za decu.
Posetioci festivala će od petka do nedelje, imati priliku da pronađu jedinstveni dizajnerski detalj, kupite vintage garderobu ili komad starog nameštaja, gustiraju ukusne i jedinstvene slatkiše i slaniše, usreće vmališane zanimljivom igračkom ili se jednostavno prepuste kreativnom komešanju nesvakidašnje pijace u Travničkoj ulici, tradicionalnom Mikser bazaru.
Večernji program je rezervisan za „Drugačiji bioskop“ na otvorenom, ispred Galerije Štab (Crnogorska 10), koji će ponuditi publici drugačiji pogled na gradove i njihove stanovnike. Filmski program će početi u 20.30 i prikazaće selekciju sa prizrenskog „Doku festa“.
Od 22 časa, zahvaljući saradnji Miksera i Dunavske festivalske mreže (DFN) publiku u Mikser Houseu očekuje jedinstveni muzičko-scenski doživljaj uz tematski video pod nazivom „Odvraćanje“, sastava „Secret Life“ koji će premijerno nastupiti na Mikser festivalu, a čine ga članovi grupe „Vrooom“ – Tamara Kojić i Marko Grubić, Džemal Al Kisvani, član benda „Svi na pod“, Andrijana Belović, članica hora „Collegium musicum“ i Maja Ivanović, diplomirani etno-muzikolog.
Red Bull Music academy će iste večeri u Depo magacinu prirediti all night long ugođaj za ljubitelje elektronske muzike uz čuvenog Egyptian Lover-a koji obećava veoma dinamičan nastup rame uz rame sa Jamie Jupiterom i odabranom ekipom domaćih DJ-eva.
Sav prihod od prodatih karata za muzički program Mikser festivala ide u fond za pomoć ugroženima u poplavama. Pojedinačne karte se mogu kupiti na biletarnici na uglu Travničke ulice i Braće Krsmanović od 20 časova, po ceni od 300 dinara. Oni koji su kupili paket kartu za sve četiri festivalske večeri imati neograničen pristup svim celokupnom muzičkom programu i kartu mogu na biletarnici zameniti za narukvicu.
Povezana vest:  Gradonačelnik Radojičić objavio izazov „Drvo za Beograd“ GIZ se prvi odazvao