Dr.-Nathalie-SorsDirektor odeljenja za razvoj NIVEA Hair Care & Styling proizvoda Dr Natali Sors: NIVEA Color Care & Protect linija prozvoda istovremeno pruža intenzivnu negu i dugotrajnu zaštitu boje – dve najbitnije stvari za farbanu kosu

Dr Sors, šta se dešava sa kosom tokom procesa farbanja i zašto je ona oštećena?
Zdrava, netretirana kosa ima ravnu površinu što čini da kosa izgleda glatko i sjajno. Proces farbanja zahteva visoku pH vrednost pa se kosa „naduje“ i agensi boje lako prodiru u dlaku. Zatim se pH ponovo smanji. Ovaj postupak oštećuje kosu jer se vlasi kose ne zatvore u potpunosti na kraju pa površina postaje grublja. Kao posledica toga, sloj lipida koji pokriva i štiti površinu kose takođe je oštećen. Iako su novi proizvodi za farbanje kose prilično blagi, malo oštećenje se ne može u potpunosti izbeći.

Povezana vest:  Otvoren konkurs za praksu u okviru projekta Zdravo dvadesete

Zašto boja bledi i šta je potrebno farbanoj kosi?
Farbanje razbija sloj lipida oko vlasi dlake i oštećuje površinu. Pranje kose, UV zraci, toplota fena, prese ili figara, kao i mehanički uticaji usled četkanja oštećuju pramenove kose. Oslabljene i oštećene vlasi ne mogu u potpunosti da zadrže pigmente boje. Zato se boja ispira i bledi. Prvo i najvažnije – farbanoj kosi potrebna je nega i zaštita. Hranjivi sastojci mogu da ojačaju kosu i spreče oštećenja tako da farbana kosa može ponovo da primi pigmente i povrati glatku površinu i sjaj. Farbanoj kosi je takođe potrebna zaštita da bi duže zadržala boju i izuzetan sjaj.

Šta vas je inspirisalo da razvijete nove formulacije za NIVEA Color Care & Protect liniju?
Znamo da veliki broj žena farba svoju kosu, iako znaju da to može da ošteti dlaku. Naš cilj nije da sprečimo žene da se farbaju i odreknu se dobrog osećaja koji pruža farbana kosa. Želimo da im pružimo najbolje proizvode za predivnu boju koja traje, a istovremeno čine kosu zdravom nakon svakog pranja.

Povezana vest:  Nelson Mandela još u bolnici, nije otišao kući

Šta je posebno u vezi sa novim kompleksom ulja za zaštitu boje?
NIVEA Color Care & Protect šampon i balsam sadrže inovativni kompleks ulja za zaštitu boje. On se sastoji od posebne kombinacije blagih sastojaka, kao što je makadamija ulje i zaštitnih sastojaka kao što su UV filteri. Kompleks sa uljem ostaje na površini vlasi kose, zatvara ih i zadržava pigmente boje unutra. Pored toga, UV filteri sprečavaju da pigmenti boje izblede usled izlaganja sunčevoj svetlosti. Rezultat: proizvodi sa kompleksom ulja pružaju farbanoj kosi upravo ono što joj je potrebno.

Zašto bi trebalo da koristim NIVEA Color Care & Protect proizvode za kosu umesto običnih proizvoda za kosu?
Boja se ne ispira samo tokom pranja, ona bledi i pod uticajem sunčeve svetlosti. Mi koristimo UV filtere i antioksidante u formulacijama NIVEA Color Care & Protect proizvoda da bismo zaštitili farbanu kosu od spoljašnjih uticaja, kao što su sunčevi zraci. Pored toga, antioksidanti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Povezana vest:  Taft ti poklanja frizuru za maturu

Kako žene mogu zaštititi i negovati kosu da bi očuvale boju i sjaj? Da li imate neki poseban savet?
Preporučuje se upotreba proizvoda za zaštitu boje kako bi se boja očuvala što je moguće duže. Pored toga, kosu ne treba prati previše često, a treba obratiti pažnju i na temperaturu vode: što je toplija voda, to će se više boja isprati. Takođe je važno zaštititi kosu od UV zraka, pomoću šešira, na primer.