Nadji vreme dobro je znatiNađi vreme, dobro je znati!
 
Povodom obeležavanja Svetskog meseca borbe protiv raka dojke, u petak, 10. oktobra, u atrijumu Delta City-ja, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovalo je akciju u cilju edukovanja javnosti o raku dojke i značaju preventivnih pregleda uz poruku „Nađi vreme, dobro je znati“.
Kako bi ukazali na značaj preventivnih i redovnih pregleda, značaj psihološke podrške, sa posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati, kao što su fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost, doprinos akciji dali su dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, dr Jelena Kašanin, specijalistkinja higijene i pravilne ishrane Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Miomirka Kovačević, psiholog, kao i članovi presnog kluba „Beo dens“.
Takođe, edukativnu akciju podržale su i brojne poznate ličnosti – Lena Bogdanović, Minja Miletić, Aleksandra Gudelj, Nada Macura, Suzana Mančić, Snežana Dakić, Nemanja Velikić i Dr Feelgood, koji su bili gosti Udruženja „Budimo zajedno“ i ovom prilikom još jednom ukazali na značaj brige o zdravlju i odlasku na preventivne preglede.
Prema podacima koji su zabeleženi u Registru za rak iz 2012. godine od ove bolesti u Srbiji približno oboli 4.500 žena, dok je 1.600 žena u 2012. godini preminulo od raka dojke. Broj novoobolelih žena pokazuje da i dalje najviše oboljevaju žene u periodu od 45 do 65 godina, ali primećena je i blaga tendencija smanjivanja broja umrlih žena – što svakako predstavlja jedan od rezultata kontinuiranog edukovanja žena, kao i brojnih akcija podizanja svesti.
„Činiоci kојi pоvеćаvајu rizik оbоlеvаnjа оd rаkа dојkе su gоdinе stаrоsti, rаk dојkе u pоrоdici, prеthоdni rak dојkе, rаnа prvа mеnstruаciја (prе 12. gоdinе), kаsnа mеnоpаuzа (pоslе 50. gоdinе), nеrаđаnjе, kаsni prvi pоrоđај (pоslе 30. gоdinе), nеdојеnjе i upоtrеbа hоrmоnsкih prеpаrаtа. Neophodno je da žene idu na skrining mamografiju kada dobiju poziv od izabranog lekara ginekologa.“ – istakla je dr Ljiljana Lazić, koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke, iz Kancelarije za skrining raka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.
Rak dojke je najčešći maligni tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i u Srbiji. Svake godine, u svetu, oboli oko 1 150 000 žena od raka dojke. U Evropi se kod jedne od 10 žena pre nego što napune 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se oko 20-30% slučajeva raka dojke javlja kod žena koje su mlađe od 50 godina.
„Žene treba da znaju da se rаk dојkе nе mоžе sprеčiti, аli sе mоžе diјаgnоstiкоvаti još u početnoj fazi, dok je manji od 1 cm, i tada je bolest izlečiva u preko 90% slučajeva. Оtkrivаnjе rаkа dојkе u rаnој fаzi žеni dаје vеlikе šаnsе zа izlеčеnjе, brži оpоrаvаk, smаnjеnjе invаlidnоsti, kao i bоlji kvаlitеt živоtа. Nаžаlоst, zbоg kаsnоg оtkrivаnjа u оkо 50% slučајеvа žеnаmа sе mоrа urаditi mаstеktоmiја, оdnоsnо аmputаciја dојkе.“ – istakla je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja „Budimo zajedno“ i dodala: „Kroz ovakve akcije želimo da obrazujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama. Hvala svima koji su podržali današnju akciju: lekarima, javnim ličnostima, posetiocima Delta City-ja, kao i našim prijateljima iz Hemofarm Fondacije.“
 
Činjenice o stilu života i raku dojke:
Na povećanje broja slučajeva raka dojke mogu uticati i životne navike, poput sedalnog načina života, dobitka na telesnoj težini i gojaznosti. Preterana telesna težina, nepravilna ishrana i smanjenja fizička aktivnost doprinose nastanku 25–33% slučajeva raka dojke.
 
Saveti za borbu protiv raka dojke:
Redovan samopregled dojki, redovan medicinski pregled, kao i upražnjavanje redovne fizičke aktivnosti, kontrolisanje telesne težine, ali izbegavanje cigareta i konzumiranja alkohola.
Žеnе u Srbiјi u grupi su srednjeg rizika oboljevanja od karcinoma dojke, u odnosu na žene u Evropi. Međutim, zbog neinformisanosti i odsustva preventivnih pregleda u visokom su riziku umiranja od ove vrste malignog tumora – svaka 12. žena, u Srbiji, oboli od nekog oblika raka dojke.
Povezana vest:  FIAT 500 L ZA KUMA FABRIKE FIAT AUTOMOBILI SRBIJA