Kako biti odgovaran vlasnik kucnog ljubimca 4Svim srcem, odgovorno za kućne ljubimce

Veliki broj Beograđana je sunčani vikend proveo uživajući sa svojim kućnim ljubimcima. Zaposleni kompanije Nestlé svojim su primerom, uz zabavu i druženje s kućnim ljubimcima, pokazali kako se može biti odgovoran vlasnik, na skupu „Kako biti odgovaran vlasnik kućnog ljubimca: zadovoljstvo i obaveza“ u organizaciji poznatog brenda hrane za kućne ljubimce Nestlé Purina.
Nestlé Purina je organizovala ovo druženje za svoje kolege sa namerom da sa njima podeli šta znači biti odgovaran vlasnik kućnog ljubimca, kako na odgovarajući način voditi računa o njihovom zdravlju, ishrani, aktivnostima i ponašanju, ali i koje su to obaveze koje donosi naša zakonska regulativa.
Da bi druženje bilo zabavnije, članovi „agiliti“ kluba „Singidinum“ su se pobrinuli da pokažu kako se aktivno može provoditi vreme sa psom. Održana je prezentacija sportsko kinološke discipline „agiliti“, u kojoj su uživali i psi njihovi vlasnici, a bilo je reči i o novostima koje ove godine donosi Dog Chow hrana za pse.
Kako je važno raditi na podizanju svesti o odgovornosti vlasnika prema životinjama i okolini, okupljeni su imali priliku da se informišu o važnim gradskim odredbama koje se tiču čuvanja, izvođenja ljubimaca na javnu površinu i uvođenja u objekte, vakcinacije i obeležavanja životinja, izvođenja opasnih pasa.

Povezana vest:  Zijahu Sokoloviću nagrada Evropske Unije za edukativnu predstavu namenjenu deci

Evo nekoliko saveta koji mogu biti korisni svakom ko želi da bude odgovoran prema svom ljubimcu i okolini:

Svi psi i mačke moraju se obeležiti mikročipom, najkasnije 90 dana od datuma rođenja. Pošto napune tri meseca, moraju se vakcinisati protiv besnila jedanput godišnje.

Držanje pasa i mačaka bez nadzora na balkonu ili terasi je zabranjeno. Pas mora biti na povocu, pod kontrolom vlasnika, prilikom korišćenja lifta, stepeništa ili hodnika zgrade.

Povezana vest:  Igorov Magični spektakl 21. i 22. februara u Domu omladine

Svako ko izvodi psa na javnu površinu, mora ga izvesti na povocu i snosi punu odgovornost za ponašanje psa. Pas se može puštati sa povodnika samo u parku i drugoj javnoj zelenoj površini, u određenim vremenskim periodima.

Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom.

Povezana vest:  Ekipa filma’’Montevideo’’ na Sportskom bazaru!

Ako pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, vlasnik je obavezan da isprljanu površinu očisti odmah.