apolo_teatarBulevar slavnih Apolo teatra u Njujorku

 

Apolo teatar u Njujorku svečano je predstavio svoj Bulevar slavnih, po uzoru na istoimenu ulicu u Holivudu, u čast crnih muzičara koji su napisali najlepše stranice u istoriji legendarne muzičke scene u Harlemu.

Prve ploče otkrivene u ponedeljak na trotoaru ispred koncertne sale dobili su Kvinsi Džons (Quincy Jones), Pati LaBel (Patty LaBelle), Smoki Robinson (Smokey), Džejms Braun (James Brown), Gledis Najt (Gladys Knight) i grupa „Pips“, Litl Ričard (Little Richard) i Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald).

Povezana vest:  U susret letnjoj sezoni na Kopaoniku

Ploče u čast Majkla Džeksona (Michael Jackson) i Arete Frenklin (Aretha Franklin) biće otkrivene u junu, kazala je predstavnica za štampu Apolo teatra Lija Sandals (Leah), prenose svetske agencije. Tim povodom biće održan i koncert, što će se dešavati i narednih godina prilikom dodavanja novih imena na novi Bulevar slavnih.

Apolo, koji ove godine slavi 76 godina rada, prvi je teatar u SAD koji je uveo mešovitu publiku, za razliku od obližnjeg Koton kluba (Cotton), gde su nastupi crnih izvođača bili rezervisani za belce.

Povezana vest:  Uspešno realizovana kampanja „Podržimo početak života - pomozimo prevremeno rođenim bebama“

Njujoršku koncertnu salu proslavilo je takmičenje amatera koje se i danas održava svake srede. Među pobednicima tog takmičenja bile su Ela Ficdžerald, Bili Holidej (Billie Holiday) i Sara Von (Sarah Vaughan), ali i grupa „Džekson Fajv“ 1969, kada je Majkl imao deset godina, i Džimi Hendriks (Jimi Hendrix) 1964.