Halobeba

Reč stručnjaka: Nega bebine kože tokom zimskog perioda

Kada je nega naših najmlađih u pitanju, ništa ne treba prepustiti slučaju, naročito u zimskom periodu kada vladaju virusi i niže temperature. Zato poslušajte reč stručnjaka i razrešite sve nedoumice koje imate.

Kako biste pravilno vodili računa o vašoj bebi tokom zimskog perioda, Anđelka Kotević, šef odseka „Halo beba“ u  Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, odgovara na najčešća pitanja roditelja.

Kada zimi mogu u šetnju sa bebom?

Kada beba napuni mesec dana, u zimskom periodu, možete je izvesti oko podneva, dobro ušuškanu u vaš zagrljaj i to do 5 minuta, drugi dan 10 minuta, treći 20 minuta, a već 4-5 dan možete staviti bebu u kolica i prošetati se do obližnjeg parka.

Napomena: Bebu nije preporučljivo šetati zimi ukoliko duva vetar, pada kiša ili susnežica, a naročito ako je mećava, magla ili je temperatura ispod -10 C.

Kako da obučem bebu za šetnju ?

Bebu bi zimi trebalo dobro utopliti, višeslojnom garderobom. „Skafander“ je tom prilikom uvek dobrodošao jer štiti celo telo, a naročito bebina leđa. Obavezna je kapa koja pokriva uši i uz to neizostavni šal i rukavice. Nepisano pravilo za starije bebe i malu decu je da ih treba obući u jedan sloj odeće više, nego što odrasla osoba nosi u istim uslovima. Od izuzetne važnosti je i obuća za sneg koja treba da bude topla, a ako dete već uči da hoda, onda i nepromočiva. Ukoliko ste u šetnju krenuli kolicima, ona treba da poseduju specijalnu zaštitu i toplu podlogu na mestu gde beba leži (u tu svrhu može poslužiti i ćebe). Otkrivene delove tela treba namazati zaštitnom masnijom kremom, najbolje je koristiti NIVEA Baby kremu za zaštitu od hladnoće.

Povezana vest:  Raspisan konkurs za učesnike Festivala nauke 2013.

Koliko vremena mogu da provedem sa bebom u šetnji?

Beba zimi ne bi trebalo da boravi napolju duže od dva sata. Pored toga potrebno je češće proveravati da li su bebi tople rukice i da li je dobro zaštićena od hladnoće. Ako se unervozi ili počne da plače treba se vratiti kući,  jer joj šetnja u tom momentu očigledno ne prija. Temperature ispod nule nisu pogodne za šetnju čak i kad je beba dobro utopljena.

Kako se neguje bebina koža u zimskim mesecima? Da li treba mazati bebine obraščiće pre izlaska napolje?

Kupanje beba zimi bi trebalo praktikovati na isti način kao i u bilo koje drugo godišnje doba, odnosno ne više od dva, tri puta nedeljno. Naravno u zagrejanoj prostoriji, toplom vodom, neutralnim bebi sapunom ili kupkom, a nakon toga kožu posušiti nežnim tapkanjem. Za negu i masažu tela koristiti bebi ulje (na primer, NIVEA Baby ulje). Koža lica je zimi sklona oštećenjima te je treba zaštiti malo masnijom bebi kremom kako ne bi ispucala na hladnom vazduhu. Idealna u ovakvim uslovima je NIVEA Baby krema za zaštitu od hladnoće, koja pouzdano štiti od hladnoće i vetra.

Povezana vest:  Predstavljena prolećna kolekcija modne kuće Luna „Ponesi muziku!“

Dodatni saveti:

v  U periodu kada bebi rastu zubići, pa joj zbog toga curi pljuvačka iz usta, treba je s vremena na vreme obrisati, kako koža ne ispucala na tim delovima.

v  Ukoliko ste na zimovanju, gde je sunčano i ima puno snega, dete starije od šest meseci, trebalo bi kao i odrasli, da nosi zaštitne naočare i zaštitnu kremu sa velikim UV faktorom. Za izbor i korišćenje zaštitne kreme konsultujte se sa svojim pedijatrom.

v  Dok šetate bebu, preporučljivo je da cuclu – varalicu držite u torbi jer joj nije potrebna. Upotrebite je samo ukoliko je neophodno, konkretno, ako se beba rasplače.

Povezana vest:  Bar Refaeli bi volela da se uda za Džastina Bibera!

NIVEA Baby Krema za zastitu od hladnoce - sneskoNIVEA Baby – nežna i efikasna nega bebine kože

Pre nego što izađete napolje po hladnom i vetrovitom vremenu, postarajte se da glatka koža vaše bebe ima pravu, moćnu zaštitu uz pomoć NIVEA Baby kreme za zaštitu od hladnoće. Ovaj proizvod nudi zaštitni sloj bez ometanja prirodnih funkcija kože i na taj način ona se efikasno bori protiv štetnih vremenskih uticaja.

NIVEA Baby krema za zaštitu od hladnoće

NIVEA Baby je u saradnji sa dermatolozima i pedijatrima razvila posebnu kremu, koja kožu štiti od hladnoće i vetra. Krema pokriva osetljivu bebinu kožu nevidljivim zaštitnim slojem, koji kroz kožu propušta samo svež vazduh. Ne sadrži vodu već pantenol koji štiti kožu kao i aktivni sastojak kamilice koji sprečava iritaciju i isušivanje – koža ostaje meka i nežna čak i kada su dani hladni i vlažni. Formulacija sa nevenom pruža pouzdan zaštitni sloj bez narušavanja prirodnih funkcija kože. Obogaćena je pantenolom i aktivnim sastojakom kamilice (bisabololom), koji štite i umiruju kožu od isušivanja i nadražaja uzrokovanih spoljašnjim uticajima. Krema sadrži i UV zaštitu SPF4.

Pakovanje: 150 ml; cena: 331 din