Konstantin GrcicRenomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić na Mikser Festivalu 2015

U susret sedmom Mikser Festivalu, koji će se održati od 3. do 7. juna u Savamali, a čiji će fokus biti Balkanska dizajn mreža, renomirani industrijski dizajner, Konstantin Grčić, ujedno i predsednik žirija na konkursu „Young Balkan Designers 2015“, potvrdio je svoje prisustvo na Mikser Festivalu 2015, kada će mentorisati radionicu sa pobednicima ovogodišnjeg konkursa.
Dizajneri iz Srbije i regiona imaće priliku da razgovaraju sa Konstantinom Grčićem I njegovim timom u okviru javnog razgovora „Sve što ste želeli da znate o dizajnu“.
Pobednici konkursa će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju, nauče i razmene iskustva sa jednim od vodećih industrijskih dizajnera u svetu, koji je obrazovanje stekao na „Royal College od Art“ u Londonu, a karijeru izgradio u sopstvenom studiu za dizajn nameštaja u Minhenu. Njegova „Mayday “ lampa, proizvedena od strane kompanije Floa, osvojila je prestižnu nagradu za industrijski dizajn „Compaso D’Oro“ 2001. godine i izabrana je za stalnu postavku Muzeja savremene umetnosti u Njujorku. Grčić je bio i kustos mnogih internacionalnih izložbi, a 2012. je bio zadužen za dizajn izložbe nemačkog paviljona na Bijenalu u Veneciji.
Sa željom da i lično upozna mlade talente iz oblasti dizajna sa područja Balkana, kao i da se bliže upozna sa potencijalima savremene balkanske dizajn scene, Konstantin Grčić će na Mikser festivalu 2015. zajedno sa svojim timom, mentorisati radionicu sa pobednicima ovogodišnjeg „Young Balkan Designers“ konkursa, nakon čega će izložba krenuti na evropsku turneju.
„Young Balkan Desgners“ konkurs već godinama unazad okuplja i podržava mlade talente iz oblasti dizajna, a krajem 2014. godine, napravljen je i veliki iskorak, osnivanjem regionalne Balkanske dizajn mreže. Upravo će „Balkan Design Network“ inicijativa, inovativna platforma osnovana od strane Hrvatskog Dizajnerskog Društva iz Zagreba, Public Rooma iz Skoplja i Mikser organizacije iz Beograda, sa ceiljem pružanja strateške podške razvoju i promociji balkanskog dizajna, kako u regiji, tako i na evropskoj i međunarodnoj sceni, biti jedan od glavnih fokusa ovogodišnjeg Mikser festivala.
Peti po redu konurs „Young Balkan Designers 2015“, raspisan od strane Balkanske dizajn mreže, pod sloganom „Common Grounds“, otvoren je do 28. februara 2015. godine, i namenjen je mladim dizajnerima do 35 godina iz zemalja jugoistočne Evrope. Radovi odabrani na konkursu biće deo dvogodišnjeg programa Young Balkan Designers koji podrazumeva regionalno dizajn takmičenje, međunarodnu putujuću izložbu i program mobilnosti i edukacije za mlade dizajnere.
Prijave za konkurs: http://www.balkandesignnetwork.com/ybdopencall2015

Povezana vest:  Na proleće kraj emisije Tajre Benks