baby vizual 2 22Reč stručnjaka: Kako se izboriti sa pelenskim osipom?

Roditelji se stalno preispituju da li su svojoj deci pružili sve ono što im je potrebno, posebno kada je reč o pravilnoj nezi i zdravlju mališana. Jedna od delikatnijih situacija koja ume da stvori probleme, čak i iskusnim mamama i tatama, jeste nega osetljive bebine kože nakon ojeda. Anđelka Kotević, šef odseka „Halobeba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, odgovara na najčešća pitanja roditelja, kako biste se izborili sa ovom neprijatnom pojavom.

Roditelji se često obraćaju za pomoć i zovu telefonsko savetovalište „Halobeba“, koje se trudi da im pomogne i sagleda situaciju očima roditelja. Među njihovima preporukama na prvom mestu uvek je nežan dodir, zatim načini na koje treba oprati i posušiti deo koji je zahvatio osip, potom kako tapkanjem namazati kremu sa cink oksidom i kako je obavezno bebi na kraju pokloniti poljubac. Uvek naglašavaju da je pored pravilne higijene, strpljenja i nežne nege, važno raditi sa ljubavlju uz puno pažnje i razumevanja, tada se sve mnogo lakše podnosi.

Šta je zapravo pelenski osip?

Možemo reći da je to jedan od možda najčešćih problema sa kožom kod beba mlađih od dve godine. Naime, kod novorođenčeta površinski sloj kože je znatno tanji i nerazvijeniji, sa manje potkožnog masnog tkiva, pa mu je zbog toga smanjena zaštitna funkcija ali i povećana propustljivost. Aktivnosti znojnih i lojnih žlezda kod beba još uvek nisu razvijene, hidrolipidni film je posebno osetljiv, koža je sklona isušivanju i iritaciji, a ni termoregulacija nije u potpunosti uspostavljena. Usled svih ovih faktora, bebina koža je veoma osetljiva, naročito u području pelenske regije i traži posebnu negu. Na tim delovima tela često može doći do iritacija, koje variraju od blagog crvenila, preko tačkastog osipa, do zadebljale kože prepune gnojnih prištića. Sve ove promene se mogu svesti pod pelenski osip.

Povezana vest:  Mamama potrebna veća podrška kako bi dojile u javnosti

Zašto nastaje?

Više je faktora koji mogu uticati na razvoj pelenskog osipa ali ustanovljeno je da njegovoj pojavi naročito pogoduju: retko menjanje pelena, nepotpuna higijena tokom presvlačenja, antibiotska terapija, dijareja kao i alergija na određenu vrstu hrane ili na gel iz jednokratnih pelena. Treba dodati i da pojedina stanja takođe doprinose ovoj neprijatnoj pojavi: nicanje prvih zubića ili stanje posle vakcinacije i uvođenje nemlečne hrane. A ne smemo zanemariti ni moguće bakterijske ili gljivične infekcije.

Kako se izboriti sa pelenskim osipom?

Kao najvažniju mera za ublažavanje osipa preporučuje se redovno menjanje pelena i izlaganje (pelenske regije) vazduhu. Što češće ostavljajte pelensku regiju otkrivenu, bebama prija kada su „oslobođene“ od pelena, a sušenje kože je sastavni deo lečenja osipa. Najbolje je prilikom svakog presvlačenja oprati predeo ispod pelena toplom vodom, naročito prevoje, zatim prosušiti nežnim tapkanjem i naneti tanak sloj umirujuće kreme sa cink oksidom, pa tek onda pelenu. Zato je u ovakvim situacijama idealan izbor NIVEA Baby krema protiv ojeda sa cink oksidom, koja ublažava crvenilo i iritaciju, pružajući osetljivoj bebinoj koži pouzdanu zaštitu.
Prilikom menjanja pelena postarajte se da temeljno očistite bebinu guzu, a ukoliko već koristite i vlažne maramice, neka vaš izbor budu kvalitetne maramice koje su posebno namenjena bebama, kako ne biste dodatno iziritirali njihovu kožu. Zato svoje poverenje možete pokloniti NIVEA Baby Pure & Sensitive vlažnim maramicama koje nežno čiste bebinu kožu, čak i onu koja je izrazito osetljiva i sklona alergijama.

Povezana vest:  Oglasi koje volimo na Digital Day 2016

U pojedinim slučajevima pelenski osip je više od same iritacije i treba ozbiljnije pristupiti lečenju. Tada je, pored pravilne nege, neophodno i davanje određene terapije.

NIVEA Baby Mast za zastitu od ojedaKada tražiti pomoć lekara?

Roditelji pelenski osip najčešće tretiraju sami, bez pomoći lekara. Međutim, postoje situacije kada treba zatražiti pomoć stručnjaka:
Kada se osip pojavi kod bebe mlađe od 40 dana
Kada su uz osip prisutni čirevi, gnojni prištevi ili kraste
Kada osip prati povišena temperatura i otečeni limfni čvorovi
Kada beba ne izgleda dobro ili kada gubi na težini
Kada se osip širi izvan pelenske regije – uključujući kosu, lice ili ruke
Kada se stanje ne popravlja ni nakon dva-tri dana, uprkos lečenju

Povezana vest:  Besplatna Radionica Reciklaže za prolećni raspust u UK Parobrod

NIVEA Baby Mast za zaštitu od ojeda

Poseban kompleks otpornosti na vlagu sa cink oksidom predstavlja efikasnu i propustljivu barijeru koja pomaže delu kože ispod pelena da ostane suv i zaštićen od osipa. Umirujuća krema, izuzetno meke teksture lako se razmazuje i prijatna je za osetljivu bebinu kožu, a posebno je preporučljiva kada očekujete duže periode između menjanja pelena (na primer noću ili kada putujete). Sadrži cink oksid koji štiti kožu i pantenol (provitamin B5) koji podstiče obnavljanje kože i zarastanje rana. Formulacija sa prirodnim uljem pšeničnih klica jačaju zaštitnu funkciju epiderma i čine osetljivu kožu beba otpornijom na agresivne spoljašnje uticaje. Razvijena je u saradnji sa doktorima i iskusnim majkama, inspirisano njihovim potrebama i zahtevima. podnošljivost na koži je klinički i dermatološki dokazana. Ne sadrži parabene, alkohol i boje.
100 ml, okvirna cena: 364 din

NIVEA Baby Sensitive vlažne maramice

NIVEA Baby Sensitive maramice bez mirisa najbolji izbor za bebe čija je koža sklona alergijama. Natopljene su u blagi losion bez parfema sa jojoba uljem. Ne sadrže sapune, surfikanate koji pene i alkohol. Svaki pojedinačni sastojak je nadgledan i proveren kako bi se garantovala najviša čistoća i komatibilnost sa bebinom kožom. Mekane maramice su nežne prema bebinoj koži, a pritom je efikasno čiste.
Pakovanje: 63 kom, okvirna cena: 245 din

NIVEA Baby Sensitive vlazne maramice