Deca vozila Recikl - biciklNesvakidašnje takmičenje na Supernatural festivalu , deca vozila Recikl – bicikl koji reciklira limenke

Najmlađi posetioci Supernatural festivala koji je održan na Adi Huji u Beogradu, takmičili su se u vožnjiSolagro Recikla – bicikla koji reciklira limenke. Spajajući vežbanje i zaštitu prirode, deca su uz mlade stručnjake Solagro Team-a koji su osmislili jedinstveni bicikl,na zabavan način učila o značaju zaštite životne sredine, pokušavajući da obore rekord od 20 presovanih limenki u minutu.
Uz smeh i bodrenje roditelja, najmlađi su kompletirali svoje znanje o reciklaži, budući da su ih stručnjaci iz Solagro Team-a prethodno učili o „životnom ciklusu“ jedne limenke. Mladi inženjeri su sve vreme odgovarali na pitanja dece i roditelja o ekologiji i takođe pokazali kako se koristei ručne prese za reciklažu. Njihov znaćaj sve više raste jer štede prostor u običnim kantama i kontejnerimai u stanju su da smenje zapreminu ambalaže za 80 % u odnosu na početno stanje, a pritom mogu da služe i kao atraktivan oglasni prostor ili ukras.
„Procena Evropske unije je da će u narednih 10 godina količina otpada biti povećana pet puta. Srbija već ima velikih problema u odlaganju i postupanju sa ambalažnim otpadom i jasno je koliko moramo da generacije koje dolaze, ali i njihove roditelje, pravilno edukujemo i objasnimo im koliko je važno čuvati prirodu. Solagro Team je već organizovao slične „Solarne radionice“, a vožnja Recikla koji smo osmislili i napravili je još jedan način na koji to želimo da uradimo. Plus, sjajno smo se zabavili.“ – poručio je Nemanja Janić, jedan od inženjera Solagro Team-a.
I deca i roditelji oduševljeni su Solagro Reciklom.
„Baš je zabavno! Skoro ko moja bicikla, samo što ja imam brzinac!“ – uzbuđena je desetogodišnja Iva.
„Sjajna ideja. Odmah smo zastali, a pošto je tata taman popio sok, imali smo limenku da isprobamo Recikl. Deci se baš dopalo.“ – utisak je tridesetogodišnje Milene Ignjatović, koja je došla sa porodicom.
Takođe, na štandu Solagro Team-a, posetioci su mogli da vide i kako radi destilator za eterična ulja. U njemu se mogu cediti ulja iz lekovitog bilja, počev od žalfije, kantariona, nevena, kleke do mnogih drugih. Ovakva ulja su glavni sastojak spravljanja biljnih melema, napitaka, krema, kupki koje potpomažu ljudsko zdravlje.

Povezana vest:  Replika Erbasa A380 od lego kockica