IMG 5090Otvorena izložba „Kako sunce vidi vašu kožu“
 
U okviru projekta „Pregled za sve“, u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljena je izložba fotografija „Kako sunce vidi vašu kožu“ koju svi zainteresovani mogu da vide do 20. maja.
Na izloženim fotografijama su lica osoba oba pola, različite životne dobi i tipa kože, koja su fotografisana u nekoliko faza: standardnim objektivom (onako kako ih naše oko vidi), objektivom sa posebnim UV filterom koji pokazuje stanje kože nakon dejstva sunčevih zraka i objektivom sa posebnim UV filterom nakon nanošenja kreme za zaštitu od sunca sa veoma visokim zaštitnim faktorom.
„Mesto na kome je izložba postavljena, centar Beograda, kao i osobe koje su fotografisane sa posebnim UV filterom koji pokazuje stanje kože nakon dejstva sunčevih zraka i nakon nanošenja kreme za zaštitu od sunca, način su da ukažemo da se posledice nagativnog sunčevog zračenja mogu dogoditi svakome od nas i da je zato veoma važno primenjivati mere zaštite od potencijalnog štetnog uticaja sunčevih zraka, redovno obavljati samopregled kože i odlaziti na dermatološke preglede. Izložba „Kako sunce vidi vašu kožu“ samo je jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta „Pregled za sve“ čiji je cilj da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda“, objasnila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.
Očekivano, veliko interesovanje posetilaca izazvala je prilika da na licu mesta provere stanje svoje kože uz pomoć specijalnog UV foto aparata, dostupnog u okviru prvog dana izložbe. Tu priliku iskoristio je i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. „Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenuli su nacionalnu kampanju „Pregled za sve“ da bi ukazali na značaj preventive i ranog dijagnostifikovanja melanoma.Kao i kod ostalih kancera, tako je i kod melanoma za izlečenje ključno rano dijagnostifikovanje, a prevencija značajno može da pomogne da se bolest nikada ni ne razvije. Ova izložba, samo je jedan od načina da se građani upoznaju sa načinima prevencije. Paralelno sa ovakvim i sličnim edukativnim akcijama koje planiramo, radimo na tome, da u narednih nekoliko meseci, sve državne dermatološke ustanove budu opremljene dermoskopima, uređajima neohodnim za rano dijagnostifikovanje raka kože. To će značajno poboljšati uslove za ranu dijagnostiku i ja verujem da ćemo vrlo brzo videti pozitivne rezultate ove kampanje,“ rekao je Matić.
Izložba „Kako sunce vidi vašu kožu“ na najslikovitiji način otkriva snagu sunca i njegovog dejstva na kožu. Fotografije pokazuju ono što našem oku nije dostupno: da koža pamti svako oštećenje izazvano jakim sunčevim zračenjem. Ovo otkriće ne treba samo da iznenadi, već i da proširi svest o značaju adekvatne zaštite od potencijalno opasnog uticaja sunčevog zračenja i tako predupredi pojavu jedinog karcinoma koji se može videti golim okom – karcinoma kože.
Povezana vest:  Dođite na otvaranje klizališta na Trgu Nikole Pašića