cipiripiŠirokim asortimanom proizvoda bez glutena Nestlé pruža podršku oboljelima
 
Povodom Svetskog dana obolelih od celijakije koji se obeležava 16. maja, kompanija Nestlé podeliti će 4 hiljade paketa svojih proizvoda bez glutena svim članovima Udruženja Srbije za celijakiju.
Svake godine u Srbiji beleži se sve veći broj ljudi koji su osetljivi na gluten, a dodatni problemi sa kojima se suočavaju oboleli od celijakije, odnosno osobe koje pate od trajnog poremećaja podnošenja glutena, je činjenica da je gluten prisutan u gotovo svim industrijskim proizvodima. Nestlé je prva kompanija u Srbiji koja je dobila pravo na korišćenje međunarodne oznake za proizvode koji ne sadrže gluten, ostvareno kroz saradnju sa Udruženjem Srbije za celijakiju.
Za proizvodnju bezglutenskih proizvoda neophodno je slediti stroge kriterijume proizvodnje, pre svega da bi se sprečila unakrsna kontaminacija proizvoda. Kompanija Nestlé u fabrici u Surčinu pored svog uobičajenog portfolija, proizvodi i namirnice bez glutena, prema najvišim standardima, koje bezbedno mogu konzumirati osobe koje ne tolerišu gluten. Takođe, namenjene su i ljudima koji su osetljivi na gluten i svakome ko želi da posveti dodatnu pažnju načinu ishrane.
Na tržištu Srbije kompanija Nestlé nudi široku lepezu artikala bez glutena – Nesquik kakao napitak ne sadrži gluten, kao ni Nestlé Corn flakes žitarice. Glutena nema ni u Cipiripi tablama i kremu kao ni u delu Nestlé kulinarskog asortimana čiji proizvod, C Senf (delikates, pikant i sa renom) ima istu oznaku.
„Celijakija, koju karakteriše netolerancija organizma na gluten, belančevinu koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži, spada u bolesti koje se teško prepoznaju kod većine obolelih, uprkos dobroj dijagnostici. Na jednog dijagnostikovanog obolelog najmanje je sedam neprepoznatih“, izjavila je Vesna Pavkov, predsednica Udruženja Srbije za celijakiju i dodala: „Procene su da više od milion Evropljana boluje od ove bolesti, za koju je jedina terapija doživotna dijeta bez glutena. Pretpostavlja se da u Srbiji ima između 35.000 i 70.000 obolelih od celijakije. Ako se u obzir uzme i broj onih koji nemaju celijakiju, već neke druge oblike netolerancije na gluten, brojka je znatno veća“.
Povodom Svetskog dana obolelih, Udruženje Srbije za celijakiju tradicionalno prigodnim manifestacijama organizuje obeležavanje ovog dana. Tako će 31. maja na Zemunskom keju u Beogradu, uz podršku kompanije Nestlé, članovima Udruženja biti podeljeni i proizvodi bez glutena.
Povezana vest:  Radno vreme prodavnica, pijaca i parkirališta za Božić