20. Pekarski dani-Lesaffre
20. „PEKARSKI DANI“ U ZNAKU SVEŽINE HLEBA I PECIVA
  
Kvalitet sirovina koje se koriste u industriji pekarstva od presudnog je značaja za gotov pekarski proizvod, očuvanje njegove svežine i ukusa, a predstavlja i bitan faktor pri određivanju finalne cene, zaključak je prvog dana međunarodne konferencije u industriji pekarstva „Pekarski dani“, koju organizuju kompanije Lesaffre Srbija i Mlinpek zavod. Jubilarna konferencija okuplja  iskusne stručnjake iz domaćih i regionalnih velikih pekara koji  učesnicima prenose svoja iskustva u pripremanju hleba i peciva.
„I ove godine, u okviru dvodnevne konferencije, predstavićemo domaćoj javnosti najnovije trendove u pekarstvu, a razmenićemo i znanja i primere dobre prakse sa kolegama iz zemlje i regiona“, izjavio je Lazar Popović, direktor pekarstva Mlinpek zavoda, i dodao „ovu jedinstvenu manifestaciju organizujemo u nameri da pružimo doprinos razvoju domaćeg pekarstva, čiji potencijal pokazuje i ovogodišnji broj prijavljenih pekara koji žele dodatno da se usavršavaju i stiču nova znanja.“
Tokom prvog dela 20. „Pekarskih dana“ bilo je reči o ekonomskim i tehničkim uslovima pri izradi pekarskih proizvoda, kao i o tome na koji način je moguće postići energetsku efikasnost u izradi hleba i peciva. Pored tehnologa kompanije Lesaffre, učesnici ove manifestacije su predstavnici  Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu, kao i stručnjaci u oblasti pekarstva iz Srbije i regiona. U okviru prvog dana predstavljen je i naš nacionalni tim koji će po prvi put ove godine u avgustu predstavljati Srbiju na Louis Lesaffre Coupe, međunarodnom pekarskom prvenstvu.
Posetioci 20. „Pekarskih dana“ imali su priliku da pogledaju i izložbu petnaestak firmi koje se bave opremom, repromaterijalom i sirovinama za pekarstvo. Drugog dana konferencije, biće predstavljeni novi i alternativni procesi i iskustva u izradi hleba, a planirana je i panel diskusija na temu „Ukus i svežina pekarskih proizvoda“, u okviru koje će učesnici nastojati da odgovore na pitanja šta je sve neophodno da bi se sačuvali ukus i svežina pekarskih proizvoda. 
Povezana vest:  Discovery Channel prenosio je istorijski prelazak Nika Valende na žici iznad Grand Kanjona