IDY LOGO 2015Prvi Međunarodni dan joge proslaviće se 21. juna na više od 50 lokacija u Srbiji

Ambasada Indije u Beogradu održala je konferenciju za štampu dana 11. juna zajedno sa Vladom Republike Srbije i kancelarijom Ujedinjenih Nacija u Srbiji, kako bi najavila zajedničku proslavu prvog Međunarodnog dana joge 21. juna 2015.

Ambasadorka Indije, Nj.E. Narinder Čohan, rekla je da je „21. juni proglašen Međunarodnim danom joge ( IDY ) od strane Ujedinjenih Nacija. Vlada Indije je odlučila da proslavi prvi Međunarodni dan joge ( IDY ) 21. juna širom sveta na prikladan način. Cenjena Vlada Srbije bila je jedna od 177 nacija koje su podržale rezoluciju Indije u Ujedinjenim Nacijama da se 21. juni proglasi za Međunarodni dan joge. Uvaženi Premijer Indije, g-din Narendra Modi, uputio je tim povodom pismo zahvalnosti uvaženom Premijeru Srbije g-dinu Aleksandru Vučiću. Indijski Premijer pokrenuo je vebsajt posvećen IDY http://idayofyoga.org u UNESCO-u dana 10. aprila. Vlada Indije je takođe dizajnirala logo za IDY koji odražava harmoniju i mir za čovečanstvo, koji čine srž joge. Joga stručnjaci su osmislili Jedinstveni joga protokol – grupu jutarnjih vežbi koje sa lakoćom mogu upražnjavati svi.

Shodno ovom cilju, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije pružilo je podršku proslavi IDY izdavanjem saopštenja za javnost, i pisma podrške kojim se obavezuju da će učestvovati u proslavi i njenim pripremama. Sličnu podršku dala je i kancelarija Ujedinjenih Nacija u Srbiji, kao i brojne opštine širom Srbije. Svi relevantni podaci o proslavi IDY su ažurirani na vebsajtu Ambasade www.eoibelgrade.gov.in ( u rubrici „What’s New“ )“.

Povezana vest:  Održana humanitarna akcija „Naš mali doprinos, ima veliku vrednost“ u Delta Cityju

Nj.E. g-đa Irena Vojačkova-Solorano, Stalna koordinatorka UN za Srbiju, rekla je da je „u skladu sa Rezolucijom UN usvojenom na njenom 69. zasedanju kojom je 21. juni proglašen za Međunarodni dan joge, UN kancelarija u Srbiji pozdravlja proslavu Međunarodnog dana joge u Srbiji. Joga donosi harmoniju svima i efikasna je u unapređenju zdravlja, upravljanju poremećajima uzrokovanim životnim stilom, i sprečavanju pojave bolesti. Obeležavanje prvog Međunarodnog dana joge 21. juna 2015. može se smatrati početkom proslave 70-te godinjice od osnivanja UN, i našeg zajedničkog rada na podizanju svesti o važnosti društvenih i kulturnih vrednosti, harmonije, mira i bezbednosti za održivi razvoj društva. U ime tima Ujedinjenih Nacija u Srbiji želimo da vam čestitamo na proslavi prvog Međunarodnog dana joge, i radujemo se našoj budućoj saradnji.“

G-din Uroš Zeković, Pomoćnik Ministra za sport u Ministarstvu za omladinu i sport, rekao je da „Ministarstvo omladine i sporta podržava proslave Međunarodnog dana joge u Srbiji, kao i sve ostale manifestacije koje imaju za cilj promociju fizičke aktivnosti i zdravog života, te poziva sve građane da se masovno uključe u ovu manifestaciju“.

G-din Dušan Pajin, Indolog i uvaženi autor, rekao je da „usvajanje i praktikovanje joge širom sveta je zahvaljujući njenoj sposobnosti da se poveže sa životnim stilovima i sklonosti da ih unapredi. Joga je fleksibilna u svojim načinima i metodama praktikovanja. Joga ima taj jedinstveni kvalitet i specifične ciljeve za unapređenje kapaciteta ljudskog tela, fizičke kondicije, i opštih životnih uslova pojedinca. Ona se može lako adaptirati i biti od interesa svim religijama i kulturama širom sveta. Praktikovanje joge u Srbiji počelo je 1961. godine, a začetnik je bila pokojna gospođa Jasmina Puljo ( 1915-2008 ) – ova godina predstavlja stogodišnjicu od njenog rođenja. Joga Savez Srbije učestvuje u raznim međunarodnim aktivnostima koje organizuje Evropski joga savez, kao što su „Joga dani dobrih dela“ i Festival joge, kao i u javnim prezentacijama joge tokom letnjih meseci u raznim delovima zemlje. Ove godine, učestvovaće u evropskim i srpskim svečanostima povezanim sa Međunarodnim danom joge. Kako bih predstavio i istakao tradiciju i istorijat joge, i podržao interesovanje za jogu u ovoj regiji, dao sam svoj doprinos kroz knjigu „Joga – duh i telo“, izdatoj 2014. godine od strane Međunarodne Joga Akademije u Beogradu, uz podršku Ambasade Indije i Vlade Indije. Joga Savez Srbije će dati svoj doprinos ovoj veličanstvenoj proslavi organizovanjem javnih časova joge u 42 grada Srbije na dan Međunarodnog dana joge, 21. juna“.

Povezana vest:  Katarina Šišmanović bira najlepšeg!

Profesor Vuk Stambolović, podpredsednik republičkog komiteta za Tradicionalnu medicinu ( pri Ministarstvu zdravlja Srbije ), rekao je da „naše pripreme programa za Međunarodni dan joge su se zasnivale na pretpostavci da su sama Indija, kao i Ujedinjene Nacije, zamislile ovaj Dan kao priliku i podsticaj za sve države da gledaju na jogu sa stanovišta svojih relevantnih osobenosti i potencijala. U slučaju joge, izuzetno obeležje Srbije leži u tome da je joga – koja je sama po sebi metod indijske tradicionalne medicine – priznata od strane srpskog zakonodavstva u oblasti zdravlja, što znači da se može praktikovati kao terapeutska metoda u zdravstvenim institucijama. Obeležje Srbije leži i u tome da je zdravstveno zakonodavstvo priznalo još dve metode indijske tradicionalne medicine: ajurvedu i homeopatiju. Zbog toga smo odlučili da proslavimo Međunarodni dan joge tako što ćemo zajednički predstaviti jogu, ajurvedu i homeopatiju, kako javnosti tako i zdravstvenim radnicima. Dakle, prezentacija za zdravstvene radnike biće održana 19. juna u Beogradu, u Kliničkom centru Zvezdara, kao i u Novom Sadu u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata. Javnosti će sve tri metode biti prezentovane u Beogradu u sali Opštine Zvezdara dana 20. juna, a u Novom Sadu 21. juna u joga studiju „Hipokrat“. U nastavku toga, organizovaćemo i demonstracije joga vežbi u Beogradu i Novom Sadu, kao i u još 9 gradova: Sremskoj Mitrovici, Somboru, Apatinu, Rumi, Šapcu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu i Obrenovcu. Inspirisani IDY-om, smatramo da aktivnosti koje se odnose na taj Dan ne bi trebale da prestanu nakon 21. juna. Mislimo da bi 21. jun mogli pretvoriti od Dana u – Početak Procesa“.

Povezana vest:  Pokloni iznenađenja za školarce u adidas radnjama: “Budi školski As, dođi u adidas”

Između ostalih, konferenciji za štampu prisustvovali su i: uvažena g-đa Ivana Stoiljković, narodna poslanica i predsednica Poslaničke grupe srpsko-indijskog prijateljstva; g-din Dušan Ignjatović, Predsednik Skupštine GO Zvezdara; Nj.K.V. Jelisaveta Karađorđević; novinarka g-đa Mira Adanja-Polak; filmski režiser g-din Goran Paskaljević; glumica g-đa Katarina Radivojević; glumica i autor g-đa Srna Lango; glumac g-din Pavle Pekić; kao i stručnjaci iz oblasti joge, homeopatije i ajurvede. DVD film na temu Jedinstvenog joga protokola je takođe prikazan ovom prilikom.

Ambasada Indije pozvala je sve građane Srbije da se priključe proslavi IDY 21. juna u svojim gradovima. Proslava u Beogradu biće održana u 7. ujutru, dana 21. juna u Studentskom parku, ulaz iz Braće Jugovića b.b, Beograd.