Studenti eko kampa grupna

„SAČUVAJMO DUNAV“ STUDENTSKI EKO KAMP TRADICIONALNO NA VELIKOM RATNOM OSTRVU

U okviru tradicionalne proslave Međunarodnog dana Dunava, na Velikom ratnom ostrvu, održava se studentski eko kamp „Sačuvajmo Dunav“. Tradicionalni osmi kamp okupio je 21 studenta sa 17 fakulteta iz raznih krajeva Republike Srbije, koji od 13. do 22. jula imaju priliku da steknu nova iskustva i znanja i dobiju praktične savete kako da doprinesu zaštiti i očuvanju eko-sistema. Studentski kamp organizuju Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Republička direkcija za vode i Coca-Cola sistem u Srbiji u saradnji sa brojnim partnerima.
„Drago nam je što već osmu godinu zaredom, u saradnji sa Coca-Cola sistemom i mnogobrojnim partnerima, organizujemo Eko kamp za studente. U cilju održivog korišćenja reke Dunav danas, kao i za dobrobit budućih generacija, važno je da studenti shvate da je saradnja više sektora neophodna. Nadam se da će studenti ostati u kontaktu, jer nakon završenih fakulteta, bez obzira gde budu radili važna je mreža poznanstava i dobra saradnja svih struka i sektora“, izjavila je Nataša Milić, v.d. direktora Republičke direkcije za vode.
Tokom trajanja kampa studenti imaju priliku da slušaju zanimljiva predavanja stručnjaka i predstavnika vladinog i civilnog sektora. Organizovane su praktične radionice na različite teme, obilasci postrojenja za preradu voda, a studenti se tokom deset dana trajanja kampa nadmeću i u izradi studije slučaja.
„Coca-Cola sistem je tradicionalno posvećen očuvanju sliva jedne od najvećih evropskih reka i posebno nas raduje veliko interesovanje studenata za ovogodišnji eko kamp. U saradnji sa sjajnim predavačima i mentorima, studenti imaju priliku da postave nove inicijative za očuvanje životne sredine i ponosni smo što već godinama delimo iskustva sa mladim posvećenim ljudima koji će u budućnosti dati suštinski doprinos ambijentu u kome poslujemo i živimo“, izjavila je Jovana Tufegdžić, predstavnik Coca-Cola Sistema u Srbiji.
„Značaj voda za sve nas je izuzetno važan, ali nažalost još uvek nije kao takav i prepoznat u svesti većine građana u našoj državi. Upravo zbog toga zadatak svih nas koji se bavimo zaštitom prirode jeste da kroz realizaciju ovakvih projekata kao što je rad sa studentima sa različitih fakulteta u eko kampu, edukujemo nove generacije i skrenemo pažnju na značaj voda, doprinoseći podizanju svesti opšte javnosti o njenoj zaštiti. Bitno je da na odgovoran način upravljamo vodama, kao i da imamo bolje zakone i da njihova primena bude efikasnija“, izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.
Mađunarodni dan Dunava se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, zaštiti druge najveće evropske reke na čijem slivu živi 80 miliona ljudi. Svake godine broj partnera, gradova i građana koji su uključeni u kampanju je sve veći i na taj način poruka o važnosti očuvanja i zaštite reka i racionalnoj upotrebi vodenih resursa stiže do sve većeg broja ljudi.
Osnov za organizaciju kampanje i eko kampa Dan Dunava u Srbiji jeste „Partnerstvo za zeleni Dunav“ koje su kompanija Coca-Cola i njen najveći evropski proizvođač Coca-Cola Hellenic potpisali početkom 2005. godine sa Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav (ICPDR), a u cilju unapređenja očuvanja te reke i njenog ekosistema.
Dodatne informacije
Predavači:
Profesori sa Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, Šumarskog, Ekonomskog, Hemijskog, Tehnološko-metalurškog, Rudarsko-geološkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka; predstavnici Republičke direkcije za vode, Svetskog Fonda za prirodu – WWF, JKP Zelenilo Beograd, JP Srbijašume, Lige za ornitološku akciju, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i AISEC-a.
Predviđene posete studenata:
-Oblilazak postrojenja za preradu vode za piće »Makiš«
-Obilazak postrojenja za preradu otpadnih voda kompanije Coca-Cola Hellenic
-Poseta botaničkoj bašti »Jevremovac«

Povezana vest:  Portalibris, Adore Chocolat i javne ličnosti za Sigurnu kuću