instant kafa foto 1

Blagotvorno dejstvo instant kafe na telo i um

Brojna istraživanja su pokazala da instant kafa ima višestruko pozitivno dejstvo na ljudsko telo i um. Za one koji vole kafu biće interesantan podatak da pažljivom obradom zrna, instant kafa dobija prijatan ukus i ujedno postaje zdravija za ljudski organizam. Zahvaljujući hemijsko-tehnološkoj obradi i zadržavanju najkvalitetnijih supstanci korisnih za ljudsko zdravlje dobija se instant kafa visokog kvaliteta, dok se obradom istovremeno odstranjuju drugi, manje korisni sastojci.

Ispitivanja su pokazala da se instant kafa razlikuje od sveže kafe jer ima smanjenu kiselost i na taj način prilikom konzumiranja ne iritira želudac i digestivni trakt. Može se piti na prazan želudac, sa i bez dodataka u vidu šećera i mleka. Ujutru aktivira i budi ceo digestivni trakt, a zbog pozitivnog stimulativnog delovanja preporučuje se šoljica instant kafe posle obroka jer podstiče lučenje sokova koji stimulišu varenje.

Povezana vest:  Tintin, Talični Tom i Gaša na aukciji

Koncentracija prečišćenog kofeina u instant kafi ne samo da povećava nivo energije, poboljšava raspoloženje i aktivira moždane funkcije već i podstiče cirkulaciju, čime pomaže topljenje viška masnoće u telu, izbacivanju viška tečnosti i ubrzavanju metabolizma. Zahvaljujući pojačanom oslobađanju masnih kiselina iz tkiva, detoksikuje organizam i uravnotežuje nivo hormona.

Lepa vest i za one koji su stalno „u pokretu“ i vode aktivan život – konzumiranjem instant kafe, povećava se nivo adrenalina u krvi, čime se uvećava nivo energije, budnost i koncentracija. Odličan je prirodni stimulans za sve psihofizičke aktivnosti (pamćenje, učenje, fizički rad, bavljenje sportom…).

Povezana vest:  Oriflame Izbor za naj majku i ćerku u ponedeljak

Za pripadnice lepšeg pola značajno je i da znaju da prečišćen kofein u instant kafi pojačava dejstvo antioksidanasa koji pozitivno i lekovito deluju na ćelije u ljudskom organizmu, pojačavaju imunološki sistem, revitalizuju i podmlađuju telo. Pored toga, instant kafa je izvor brojnih vitamina i minerala koji nam pomažu da dame duže ostanu lepe – vitamina B2, B3 i B5, nijacina (vitamin iz grupe B vitamina), kalijuma, mangana i magnezijuma.

Briga o zdravlju je zajednička svim ljudima pa zato treba znati da kafa smanjuje rizik od mnogih bolesti, dijabetesa tipa 2, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i demencije. Pozitivno deluje na jetru, igra značajnu ulogu u detoksikaciji organizma, smanjuje rizik od oboljevanja ostalih digestivnih organa, pojave raznih tumora i karcinoma.

Povezana vest:  KOMPANIJA NELT RASPISALA KONKURS ZA STUDENTE ARHITEKTURE

U praksi se pokazalo da zdravi i vitalni ljudi sa očuvanim mentalnim zdravljem godinama svakodnevno konzumiraju instant kafu. Kao što smo videli, bilo da se radi o kafi kao preparatu koji služi vašem zdravlju ili negi tela i očuvanju lepote, možemo se složiti da su čarobne braon granule naš verni saveznik.

Autor – Branka Mirković, nutricionista