Kafic za obolele od alergija

U Beču kafić za obolele od alergija

Bez lešnika, bez laktoze i bez glutena – u glavnom gradu Austrije sve je više kafića namenjenih obolelima od alergija.

Jedan od njih je „Allergiker-Café“ u četvrtom bečkom okrugu koji je veoma posećen i sa zahvalnošću prihvaćen kako od strane obolelih od alergija tako i od strane gostiju bez alergijskih tegoba.
Na ovu poslovnu ideju došla je Margret Rothaug koja je i sama netolerantna na gluten. Da ne bi morala da prestane sa svojom najvećom strašću – a to je spremanje testa, počela je da eksperimentiše sa proizvodima bez glutena i da isprobava nove ukuse. Kada je njena ćerka diplomirala na smeru grafički dizajn sa diplomskim radom „Marketinški koncept za „Kafić za alergičare““, odluka je pala „Taj koncept ćemo sprovesti u praksi“, priča Rothaug. „Najviši cilj je dobar ukus sa transparentnim sastojcima. Ne mora čovek da se stidi zbog toga što boluje od alergija. Kada neko pati od netolerancije na određenu hranu onda se odlazak u kafić ili restoran pretvara u pravo hodanje s preprekama, jer faktor nesigurnosti uvek postoji“, objašnjava Rothaug.

Povezana vest:  Šta je intuitivna ishrana? Nutricionisti savetuju kako da se bolje hranite bez držanja dijete

U ovom kafeu se ne koriste veštačke arome niti pojačivači ukusa a u upotrebi su samo organski proizvodi iz regiona. Svaki proizvod, bilo torta ili neko jelo, obeleženi su simbolima: roze – bez glutena, plavi – bez laktoze, zeleni – sa malo histamina.

PHOTO: www.allergikercafe.at