mikser_festival_2010_NAGRADEZavršen Mikser festival

 

 

 

Mikser festival, koji se dešavao u Silosima Žitomlina na donjem Dorćolu od 25-29. maja završen je u subotu uveče nastupima Laura 2000, Zemlja Gruva i Mauricea Fultona (NY), uz repriznu projekciju filma Igora i Marka Stoimenova “Novo vreme” o jugoslovenskoj rock sceni osamdesetih na zahtev publike i Pecha Kucha nastup na otvorenom. Festival je posetilo 25.000 ljudi.

 

Mikser festival je ambiciozno zamišljen kao regionalni festival kreativnosti i inovativnosti sa jedinstvenim “miksom” sadržaja, koji promoviše Beograd i Balkan kao novi razvojni epicentar ovog dela Evrope.

 

mikser_2010_izlobzaU Art zoni u Silosima predstavljeno je 75 umetnika iz Srbij i inostranstva u četiri selekcije: Mikserovoj, selekciji galerije O3on, časopisa Kvart pod nazivom “Uključujem” i izboru iz kolekcije Telenor fondacije. U Talent zoni predstavljeni su radovi 72 dizajnera, kroz izložbe Ghost Project i Young Serbian Designers. Specijalnu nagradu Mikser zirija kojim je predsedavao Konstantin Grčić dobili su Maja Mesić (Hrvatska), Uroš Janković (Srbija) i Ziga Volk (Slovenija).

Povezana vest:  Čarobnjački rođendan za sina Viktorije i Dejvida Bekama

 

U Expo zoni, predstavlja se 61 izlagač. Komercijalni izlagači, kao i prošle godine, predstaviće najnovije kolekcije svojih proizvoda. Nagradu za najbolji stand dobili su Beng&Olufsen/Porcelanosa/Berlight.

 

U Zoni edukacije na 3. spratu Expo zgrade predstavljene su 23 visoke škole iz Srbije i regiona gde se obrazuju nove generacije kreativaca raznih profila.

 

Kontakt zona na 4. spratu Expo zone je bila  mesto na  kome su se dešavala predavanja, debate i okrugli stolovi, u kojima učestvovalo 68 predavača i diskutanata. Među njima su bili Konstantin Grcic, svetski poznati dizajner, Reiner de Graaf iz svetski poznatog arhitektonskog think/tanka AMO iz Rotterdama, Douglas Tompkins, konzervacionista i ekolog koji se bavi spasavanjem južnoameričkih prašuma, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, gradski arhitekta Dejan Vasović, Veran Matić, Mirko Ilić, Uroš Đurić, Momo Rajin, Peca Popović, Goranka Matić, Sandra Štajner (Telenor), Olja Stojanović (Coca Cola),

Povezana vest:  Predstavljen gvozdeni presto iz kultne HBO serije "Igra prestola" u Beogradu

 

mikser_koncertEko zone obuhvatila je nekoliko punktova na lokaciji Žitomlina: od “komada čiste Srbije” i regrutnog punkta kampanje “Očistimo Srbiju” realizovanog u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i eko instalacije realizovane sa UNDP-jem, do broda Argus, ukotvljenog iza Silosa, na kome su se četiri dana odvijala različita predavanja i debate sa temom ekologije.

 

Povezana vest:  Građani nedovoljno informisani o uravnoteženoj ishrani

Music Mikser je bio mamac za najmlađu i najmasovniju publiku. U četvorodnevnom muzčkom programu pojavila se nekoliko Đ gostiju iz inostranstva kao što su Ichisan & Nakova, Maurice Fulton, Kay Kay i T. Raumschmiere i neki od najzanimljivijih domaćih bendova: Svi na pod, Lira Vega, Inje, Sevdah Baby, Repetitor, Zerkman Big Bang, Threesome, Zemlja gruva, Petrol i mnogi drugi.