Büchereien Kind

U bibliotekama u Beču se najviše iznajmljuju knjige za decu

Da je čitanje ponovo u modi potvrđuje činjenica da se na top listama najviše pozajmljivanih knjiga u bibliotekama Beča nalaze knjige za decu. U prvoj polovini ove godine se među prvih deset nije našla nijedna knjiga za odrasle.

Mališani u Beču najviše vole da čitaju knjige sa elementima stripa poput „Gregovog dnevnika“, američkog pisca Džefa Kinija. Do sada je objavljeno devet tomova koji su od januara do juna pozajmljeni 6.200 puta. Omiljena je i serija ilustrovanih knjiga o zelenim stvorenjima nemačkog pisca Erharda Ditla.

Povezana vest:  Uklanjanje ograničenja u trgovini uslugama na Zapadnog Balkanu zahvaljujući CEFTInom Dodatnom protokolu 6

Statistika pokazuje da je do kraja juna u Beču pozajmljeno oko 1,3 miliona knjiga. Od tog broja oko 900.000 bile su dečje knjige. Dečje odeljenje obuhvata „samo“ 320.000 knjiga, a da u to nisu uračunate knjige za slušanje i elektronske knjige, dok je celokupni inventar biblioteke oko 816.000 knjiga.

Rang-liste u bibliotekama u osnovi liče na one u knjižarama što se uzima u obzir pri nabavljanju novih knjiga za biblioteke.

Povezana vest:  BLACK 'N' EASY Fashion Week od 20-29. aprila

PHOTO: www.votava.at / PID