multifunkcionalne krovne baste bec

Beč: Multifunkcionalne krovne bašte

U Beču je nedavno realizovan projekat proizvodnje obnovljive energije u okviru kog se radilo i na kompenzaciji sve više izbetoniranih površina, poboljšanju mikroklime, čuvanju kišnice, zadržavanju ugljen-dioksida i produženju veka trajanja krovova. Sve ovo, a i još mnogo toga, bi trebalo da omogući kombinovani sistem na krovovima zgrada.

Multidisciplinarni istaživački tim razvio je prvi uspešni projekat proizvodnje solarne energije u krovnim baštama. Nakon tri godine razvoja projekta u kom je učestvovalo deset partnera, projekat je predstavljen na Poljoprivrednom univerzitetu BOKU u Beču na čijem je krovu projekat po prvi put sproveden u delo.

Povezana vest:  Karl Lagerfeld X L’Oréal Paris – jedna od poslednjih kolboracija sa ličnim pečatom modnog genija

Prema rečima vođe projekta Zuzane Lins na ovu ideju se došlo da bi kombinovale do sada konkurentske namene krovova zgrada – otvoreni prostor, zeleni prostor i dobijanje struje preko fotovoltaika, i to sve na jednom krovu!

Intenzivno ozelenjena krovna terasa pruža prijatni ambijent, fotovoltaik-uređaji obezbeđuju hladovinu i proizvode ekološku struju, te ovaj projekat podržava održivi razvoj grada.

Povezana vest:  Koka-kola lansirala novi slogan "Taste the Feeling"

Član gradskog veća za životnu sredinu Grada Beča, Uli Zima, naglasila je da je izgradnja oblika obnovljive energije jedna od glavnih tačaka razvoja austrijske prestonice i da ovakve inovacije predstavljaju značajan doprinos za budući razvoj grada.

PHOTO: Houdek / PID