prajd 2 2015

Srbljanović: Parada ponosa postala naša tradicija i ponos

Dobro raspoloženje i karnevalska atmosfera odlike su današnjeg Prajda, na kojem su pred polazak povorke učesnici ispred zgrade Vlade Srbije uz muziku i šarene balone i zastavice igrali i čekali početak šetnje.
Kako javljaju izveštači učesnici Prajda igraju uz muziku sa kamiona koji je okićen šarenim balonima, druže se, ima onih koji su došli rolerima, neki sa biciklama, s decom i kućnim ljubimcima.
Svima organizatori dele balone i zastavice, a među prisutnima je puno zastava duginih boja. Lagano se učesnici šetnje svrstavaju u kolonu kako bi krenuli centralnim gradskim ulicama.
Neki imaju pištaljke, cisterna sa vodom je tu, a takođe se deli i flaširana voda i sve protiče mirno, bez incidenata.
Ima i stranaca koji su došli da podrže beogradski prajd, a učesnici se slažu da atmosfera podseća na onu sa sličnih manifestacuija u svetskim metropolama.
Prva kuma Parade ponosa u Beogradu Biljana Srbljanović, otvarajući Prajd, rekla je da je Parada naša tradicija i ponos, i pozvala sve učesnike da iskažu solidarnost sa izbeglicama.
U pozdravnom govoru ona je podsetila da je pređen dug put od 2001. i da je ovo prilika da se svi sete ljudi koji su se borili za prava LGBT zajednice, kao što je to činio i Jovan Ćirilov, koji je, kako je rekla, još 1989. tražio dekriminalizaciju istopolnog seksulanog akta.
-Dug smo put prešli i od tog nasilja ispred SKC, kada smo bežali u manješkom parku, kada smo bežali i trpali u četiri zida. Prajd je pošao naša tradicija i ponos – poručila je ona.
Istovremeno, dodala je, ovo je prilika da se setimo i izbeglica koje su danas u parku kod autobuske stanice, kojima zatvaraju granice, koji spavaju na otvorenom, na kiši, tražeći samo sopstveno pravo da se kreću slobodno.
-Mi smo danas svi, LGBT zajednica solidarni sa našim preijateljima u nevolji, sa emigrantima koji svakog dana dolaze i traže samo pravo da imaju sreću. Tražim od svih nas danas, kada završimo šetnju, da ih obiđemo, pomognemo, da pružimo ruku, odigramo nešto s njima, da damo nešto malo hrane i damo veru da će kao i mi ostvariti svoje parvo – naglasila je ona pred polazak povorke.
Organizator Parade Boban Stojanović rekao je da ovo danas nije dosta, već samo zarez u jednoj rečenici koju svi koji su drugačiji, drugačije pišu u ovoj zemlji.
On je poručio da je ovaj Prajd deo politike mira u našem regionu i zemlji i dodao da su danas u beogradu aktivisti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije, iz svih bivših jugoslovenskih republika, što je, kaže, veoma važno.
-Mi smo danas društvo siromašnih i gladnih, društvo obespravljenih. Ovo zrno ponosa koje mi, koji smo najviše obespravljeni, imamo, treba da ima svako, jer je to jedini način da se nešto promeni: Apatija, ćutanje, trpljenje ne vodi ničemu – poručio je Stojanović..
U Beogradu se danas održavaju Parada ponosa 2015 i Parada Ponos trans osoba.
Povorka Parade ponosa krenula je od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića.
Kolonu predvode članovi Organizacionog odbora i Biljana Srboljanović, koji nose parolu „Moja prava, moji zahtevi“.
Iza njih ide kamion okićen balonima i abažurima duginih boja, sa koga se pušta muzika, a učesnici zatim nose dugačku zastavu duginih boja, svi zvižde i igraju uz muziku.
U koloni su ministri Jadranka Joksimović i Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, šef misije EU Majkl Devenport, ambasador SAD Majkl Kirbi, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović….
PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES

Povezana vest:  Umro čuveni Deda Mraz sa reklame za koka-kolu